Vandaag in Rio strijdt Bas Verwijlen voor een medaille

EINDHOVEN - Naast het drama rond Yuri van Gelder is er nog meer te melden vanuit Rio. Want op dag vier van de Olympische Spelen maakt één Brabander kans op een medaille. Vanmiddag komt Ossenaar Bas Verwijlen in actie in het degenschermen. Op eigen kracht, zonder hulp van NOC*NSF, kwalificeerde hij zich voor de Spelen. De hockeymannen spelen hun derde wedstrijd van deze Spelen, vanavond om half zeven tegen Canada.
Welke Brabanders komen vanmiddag in actie?
  • Tim Lips uit Made bestijgt om drie uur zijn paard Bayro, voor het onderdeel 'eventing'. Na het tweede onderdeel van gisteren, staat de ruiter 24e in het klassement. Hij reed foutloos, maar en tijdsoverschrijding leverde hem 28 strafpunten op.
  • Bas Verwijlen. Om kwart over drie pakt de Ossenaar zijn degen op, om zich te kwalificeren voor een plaats bij de beste acht schermers van de Spelen. Of hij sterk genoeg is voor een finaleplaats is nog maar de vraag. Mocht hij de kwalificaties doorstaan, zijn om negen uur vanavond de halve finales. De finale is om vijf over half twaalf. Maar het feit dat Verwijlen op de Spelen mag uitkomen is al een 'droom die uitkomt'. Het leverde hem in elk geval een kiekje met de koning op.                                                                                      
  • Jort van Gennep. De roeier uit Breda strijdt met drie anderen om een plek in de finale van de lichte vier zonder stuurman. Om tien voor vier starten ze met hun halve finale. Zaterdag doorstonden de mannen al de series.
[twitter:https://twitter.com/tim_lips/status/762669947055202305]

Wie moeten er vanavond?
  • De Nederlandse hockeyers starten om zes uur morgenavond met hun wedstrijd tegen Canada. In de ploeg Brabanders Robert van der Horst, Mink van der Weerden, Bob de Voogd, Sander de Wijn, Sander Baart, Glenn Schuurman en Rogier Hofman. Na de 5-0 zege op Ierland is in elk geval Robert van der Horst vol vertrouwen over de rest van het toernooi.
  • Maarten Brzoskowski en Kyle Stok zwemmen om dezelfde tijd de series van de 4x200 meter vrije slag.                                                
[twitter:https://twitter.com/Horst24/status/762634260872368129]

Wat gebeurde er gisteravond?
  • Weliswaar geen sportprestatie, maar toch het belangrijkste nieuws van afgelopen avond en nacht: Yuri van Gelder moet vanwege het drinken van alcohol tijdens de Spelen naar huis. "Dit gedrag is ontoelaatbaar", zei chef de mission, Maurits Hendriks in een reactie.
  • De Nederlandse volleybalsters hebben niet opnieuw gestunt op de Olympische Spelen. Nadat in de eerste wedstrijd China werd verslagen, was Oranje in het tweede duel net de mindere tegen topfavoriet Verenigde Staten.
  • Handboogschutter Sjef van den Berg heeft zich geplaatst voor de achtste finales door in vijf sets van de Turk Mete Gazoz te winnen.
  • Madelein Meppelink en de Goirlese Marleen van Iersel hebben ook hun tweede groepswedstrijd van het olympisch beachvolleybaltoernooi winnen afgesloten. Het Nederlandse duo versloeg het Costa-Ricaanse koppel Karen Cope Charles/Natalia Alfaro zonder al te veel moeite in twee sets.
  • De Nederlandse hockeysters ook de tweede groepswedstrijd met fraaie cijfers gewonnen. Oranje was met 4-0 te sterk voor Zuid-Korea, de nummer acht van de wereldranglijst. Kelly Jonker blonk uit bij de titelhouder met drie treffers.

Wil je weten welke Brabanders nog meer in actie komen in Rio? Check hier alle namen!

Lees alles over de prestaties van onze sporters op de Spelen op omroepbrabant.nl/olympischespelen