RKC Waalwijk wil geld zien voor Ajacied Frenkie de Jong: 'Afrekenen op reële waarde'

WAALWIJK - RKC wil geld zien voor Frenkie de Jong. De Waalwijkse voetbalclub wil dat de arbitragecommissie de reële transferwaarde van de middenvelder vaststelt. "Wij willen dat er afgerekend wordt op de reële waarde", zo stelt de advocaat van RKC.
De Jong vertrok een jaar geleden voor het symbolische bedrag van één euro van Willem II naar Ajax. De Amsterdamse club stalde daarna ook vier voetballers op huurbasis in Tilburg: Richairo Zivkovic, Lesley de Sa, Ruben Ligeon en Lucas Andersen. Met de transfer van De Jong troefde Ajax PSV af.

Ondoorzichtige transacties
Omdat de middenvelder deel uitmaakte van de gezamenlijke jeugdopleiding van RKC en Willem II, heeft de Waalwijkse club contractueel recht op veertig procent van de transfersom. Dat zou dus uitkomen op veertig cent. RKC denkt op basis van economische waarde recht te hebben op een bedrag van 90.000 euro.

"Het bedrag van 1 euro is natuurlijk geen reële transferwaarde", zegt Jesse Nederlof, de advocaat van RKC Waalwijk. "Wij denken dat die tussen de drie en vier ton ligt. Als je de kosten dan van afhaalt, kom je op een bedrag van 90.000 euro. Wij vinden dat Willem II die 90.000 euro aan RKC verschuldigd is."  

Principekwestie
De Waalwijkse club vindt dat er een eind moet worden gemaakt aan dit soort ondoorzichtige transacties, waardoor clubs gemaakte afspraken kunnen omzeilen. Een halfjaar onderhandelen tussen RKC en Willem II leverde niets op.

"Wij willen dat er afgerekend wordt op de reële waarde", zegt advocaat Nederlof. "Het kan niet zo zijn dat een derde partij met lege handen achterblijft. Er zijn namelijk afspraken gemaakt. Dat is de kern van de kwestie. Dit is ook belangrijk voor de toekomst van het Nederlandse voetbal. Het is niet juist als men op deze manier onder financiële afspraken uitkomt."