'Kans dat Someren gestolen wallaby nog terugziet heel klein'

SOMEREN - Geen enkele tip heeft beheerder Tiny Boots van het dierenpark in Someren tot nu toe binnengekregen over de witte wallaby die in de nacht van dinsdag op woensdag verdween. "Helaas niet. Maar hoop is er altijd." Volgens kenners hoeft Boots er niet op te rekenen dat hij het dier nog terug zal zien.
"Zo'n witte wallaby is redelijk zeldzaam en kostbaar", vertelt de eigenaar van een Limburgs dierenpark, waar deze dieren worden gefokt. "Er zijn er een paar in Nederland die zich hiermee bezighouden. Maar zoveel zijn er niet. In Australië hebben deze dieren vrijwel geen overlevingskansen, omdat ze daar door dingo's opgegeten worden. Daarom moeten ze in gevangenschap gefokt worden."

Prijs voor vrouwtje 2000 euro
Omdat er zo weinig wallaby's zijn, wordt er stevig voor de dieren betaald. "Witte mannetjes, daar wordt al jaren vijfhonderd euro voor betaald en voor vrouwtjes 1400 euro. Vorig seizoen steeg de prijs zelfs even naar 2000 euro. De ene handelaar overbiedt gewoon de andere om er aan te komen. Ik denk dat de prijs voor witte wallaby's tegen het eind van het jaar weer richting de 2000 zal gaan. Daar kun je donder op zeggen."

De waarschijnlijke diefstal van de Somerense wallaby verrast de dierenparkeigenaar niet. "De diefstallen begonnen vorig jaar al, in het noordoosten van Nederland. Toen werden op een plaats of acht alpacaveulentjes en kangoeroes gestolen. Voorheen waren het meer flamingo's en kraanvogels die overal gestolen werden."

Aparte status
Daar kwam een eind aan toen die dieren naar aanleiding van de varkens- en vogelpest niet meer buiten Europa geëxporteerd mochten worden.

"De quarantaine is zo streng, daar is bijna niet aan te voldoen. Maar kangoeroes vallen daar niet onder. Die zijn ook niet gevoelig voor ziektes die andere dieren hebben. Die hebben een hele aparte status. Met als gevolg dat die onbeperkt geëxporteerd mogen worden."

Microchips en oormerken
Volgens de Limburger belanden veel dieren in Armenië, Azerbeidzjan en Rusland.  "De kans is heel klein dat het park in Someren dit dier nog terugziet", denkt de dierenparkeigenaar. "Van die eerder gestolen alpaca's is er ook nooit één boven water gekomen. Ondanks beveiliging zoals microchips en oormerken."

Bij hem zijn ook drie keer wallaby's gestolen. "De rechercheurs hadden veertig uur om die zaak op te lossen. Die zeiden toen meteen al dat ze die zaak niet rond zouden krijgen."

Schepnet
"Ik raad altijd aan op te passen met het plaatsen van deze dieren in gemeenteparken. Als er geen beheerder pal naast woont, vind ik het risico op diefstal veel te groot. Dan zetten dieven een sterke lamp op de dieren, pakken ze de dieren met een schepnet uit de ren en zie je ze nooit meer terug. Of het moet een lokale dief zijn die het een mooi beestje vond."

De Limburger houdt die laatste optie open. "Als het echte profs waren geweest, hadden ze het moederdier ook meegenomen", denkt hij. "Voor grijze vrouwtjes wordt tegenwoordig namelijk ook achthonderd of negenhonderd euro betaald." Maar veel hoop heeft dierenparkbeheerder Tony Boots niet. "Ik ben er voor 99 procent van overtuigd dat 'ie niet terugkomt."
Meer over dit onderwerp:
wallaby's someren diefstallen