Bloemkoolsoep met zalm

EINDHOVEN - Culinair entertainer Peter Kesseler uit Roosendaal voorziet je iedere vrijdag van een recept waarmee je in het weekend aan de gang kunt gaan. Warme dagen worden afgewisseld met koude, regenachtige dagen. Dus wat moet je maken? Een zomerse salade of stevige winterkost? Peter Kesseler gaat voor de middenweg.

Haal mooie bloemkolen bij de groenteboer. Dat heb ik ook gedaan. Veel mensen koken bloemkool, maken een sausje en dat is het dan. Maar je kunt er zoveel meer mee doen. Het wordt een frisse bloemkoolsoep die weg gaan aankleden met repen verse zalm of gerookte zalm.

Benodigdheden
- halve bloemkool
- 1 prei
- 1 witte ui
- 2 stengels bleekselderij
- 0,75 liter water
- boter
- peper en zout
- verse zalm (of gerookte)
- eventueel een beetje room

Het is helemaal niet moeilijk om te maken. Je doet wat boter in de pan, een gesnipperde ui erin, het wit van de prei, de bleekselderij en dat laat je even aanfruiten. Doe er dan een eetlepel bloem bij en die laat je even gaar worden. Giet dan het water erop.

De soep afmaken
Maak de bloemkool schoon en snijd ‘m dan in zogeheten roosjes. Doe de bloemkool in de pan en kook het geheel net zo lang tot het gaar is. Blender het daarna in een blender of met een staafmixer tot een romige soep en breng de soep op smaak met peper en zout.

Serveer de soep in diepe borden. Snijd de rauwe zalm in mooie repen van een halve centimeter en leg er een stuk of negen in een bord. Giet daar dan de hete soep op en doe er een beetje kervel bij. De zalm wordt vanzelf een beetje gaar en komt naar boven drijven. Je kunt ook gerookte zalm gebruiken. Het is een heerlijke lekkere soep.
Meer over dit onderwerp:
peter kesseler culinair
Deel dit artikel: