Goud! Ferry Weertman zorgt voor Brabants succes in Rio

16 augustus 2016 om 17:58
nl
Zwemmer Ferry Weertman heeft dinsdag olympisch goud gepakt op het onderdeel 10 kilometer open water. De 24-jarige Eindhovenaar sloeg toe in de slotfase van de wedstrijd in Rio. Weertman is de eerste Brabander die goud wint op de spelen.
Profielfoto van van Erp Joost
Geschreven door
van Erp Joost

Het was een zenuwslopende finale, waarbij zelfs een fotofinish nodig was. Eerst leek het erop dat een Griekse zwemmer Spiros Gianniotis met de gouden plak aan de haal zou gaan, maar nadat de finish nog een keer was bekeken ging die medaille naar Weertman.
De Eindhovenaar werd door bondscoach Marcel Wouda, uit Tilburg, tijdens de race bijgestaan. Voor Wouda is het het zijn tweede gouden plak op rij in Rio. Met Sharon van Rouwendaal won hij maandag het goud. Daar zat ook al een Brabants tintje aan, omdat Van Rouwendaal jarenlang in Eindhoven woonde en trainde.
LEES OOK: Wouda wist meteen dat Weertman goud binnen had: 'Geen twijfel over mogelijk'
ErelijstWeertman prolongeerde eerder dit jaar bij de EK in Hoorn de Europese titel openwaterzwemmen, die hij in 2014 voor het eerst had veroverd in Berlijn. Bij de WK van vorig jaar in Kazan pakte hij zilver op de 10 kilometer. De Eindhovenaar bezorgde Nederland dinsdag de twaalfde medaille op de Olympische Spelen in Rio, waarvan de zevende gouden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.