Neergeschoten Eindhovenaar 'droeg al jaar kogelwerend vest' vanwege dreiging: ‘Hij was paranoïde'

EINDHOVEN - De 34-jarige man die dinsdagavond vlak voor zijn huis in de Petrus Canisiuslaan in Eindhoven werd neergeschoten, liep al ruim een jaar met een kogelwerend vest rond. De Eindhovenaar vreesde voor zijn leven vanwege een eerdere schietpartij en overval in zijn woning, zeggen verschillende buurtbewoners woensdag tegen Omroep Brabant. "Hij was helemaal paranoïde. Vertrouwde niemand en deed alles om zichzelf te beschermen."

De Eindhovenaar blijkt al langer het doelwit van criminelen. Vorig jaar werd hij in de buurt van de Albert Heijn in het nabijgelegen Mierlo-Hout onder vuur genomen. De dader, die vermoedelijk op een scooter reed, heeft de recherche nooit kunnen achterhalen.

"Hij werd toen na een feestje beschoten, maar overleefde het wonder boven wonder. Echt een man van staal”, zegt iemand uit de omgeving van het slachtoffer.

Drie kogels
Volgens een buurtbewoner is de 34-jarige man dinsdagavond met drie kogels in zijn borst en buik in het Catharina Ziekenhuis opgenomen. Twee kogels zouden al operatief zijn verwijderd.

Het slachtoffer is nog niet bij bewustzijn geweest. Hij wordt nog altijd kunstmatig in coma gehouden. “Hij vecht nog steeds voor zijn leven. We kunnen nu alleen maar afwachten.”

ZIE OOK: Neergeschoten Eindhovenaar eerder doelwit van liquidatiepoging, meldt familie: 'We zijn aangedaan'

Mannen met kalsjnikovs
Dat hij voor zijn leven vreesde was meer dan terecht, vertellen wijkbewoners. Mannen met Kalasjnikovs zouden hem twee maanden na de aanslag in Mierlo-Hout bij zijn huis hebben opgewacht. De man ontsnapte aan de dood omdat het wapen dienst zou hebben geweigerd. "Hij is ook een keertje in zijn eigen huis vastgebonden door gewapende mannen. Er werd toen een pistool tegen zijn nek gedrukt."

De buurt is boos dat de politie de incidenten volgens hen niet serieus heeft opgepakt. Zij voelden zich sindsdien erg onveilig. "Als hij het overleeft, kan hij beter verhuizen. Dat is niet alleen veiliger voor hemzelf, maar ook voor ons", zo klinkt het.

ZIE OOK: Eindhovenaar (34) vlak voor zijn huis neergeschoten: slachtoffer kritiek, schutters vluchten in BMW

'Ik was in paniek'
Veel buurtbewoners hebben de schoten in de straat dinsdagavond meegekregen. "Het was daarna een komen en gaan van wagens. Ik was echt in paniek. Mijn moeder wil dat ik mijn huis verlaat, maar voor mijn gevoel ben ik nu veilig. Er is veel politie op de been.”

Iemand anders vertelt dat ze haar moeder aan de telefoon had toen de schoten werden gelost. "Ik riep mam! Ik moet wegduiken. Er wordt hier geschoten!" De vrouw maakte zich nog zorgen over haar kinderen die buiten de hond uitlieten, maar gelukkig bleken zij ongedeerd.


Bivakmutsen
Van de schutters ontbreekt nog ieder spoor. Buurtbewoners zeggen meerdere mannen in bivakmutsen te hebben gezien. Zij scheurden in volle vaart weg in een donkerkleurige BMW.

De buurt omschrijft het slachtoffer als ‘een fijne vent die heel sociaal was en veel bezoek kreeg'. Er liepen echter meerdere strafzaken tegen hem, onder meer voor het mishandelen van zijn vriendin. Daarbij zou hij hebben gezegd dat ze Henry Pfaff zou ontmoeten, een Eindhovenaar die al anderhalf jaar wordt vermist.

Hij zou volgens het Eindhovens Dagblad ook 200.000 euro hebben witgewassen. Over waarom mensen het klaarblijkelijk op zijn leven hebben gemunt, durven buurtbewoners niet te speculeren.

ZIE OOK: Alsnog kogelhuls gevonden na schietpartij, slachtoffer in coma

Buurtonderzoek
De politie zou inmiddels gestopt zijn met het buurtonderzoek, omdat bewoners in de wijk niets willen zeggen. De politie heeft dat nog niet bevestigd.


Deel dit artikel: