Kind was getuige van doodschieten Ferry Bakx en werd bedreigd met vuurwapen

RIJSBERGEN - Een kind was getuige van het vuurgevecht op Bonaire waarbij politieman Ferry Bakx om het leven kwam, en werd door de schutters bedreigd met een vuurwapen. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. “Dit is iets zeer ernstigs, omdat het een enorm trauma voor het slachtoffer tot gevolg heeft, zeker bij een kind.”
Bij het vuurgevecht kwam afgelopen week de 45-jarige Ferry Bakx, geboren in Rijsbergen, om het leven. Bij de gewapende overval in Bonaire waarvoor Bakx uitrukte, hebben de daders een pet, een armband en een horloge achtergelaten, zo meldt het OM.

ZIE OOK: Collega doodgeschoten agent plaatst emotioneel eerbetoon op Facebook

Schietpartij
Bakx werkte sinds 2013 in dienst van het Korps Politie Caribisch Nederland op Bonaire. De politieman was met een collega naar een woning aan de westkant van het eiland gestuurd, waar een overval werd gepleegd.

Toen de agenten arriveerden, kwam het tot een achtervolging en vervolgens tot een schietpartij. Het slachtoffer werd gewond naar het ziekenhuis gebracht, maar kon niet meer worden gered.

ZIE OOK: 'Schok door hele gemeenschap', Bonaire leeft mee met dood Ferry Bakx

Rechercheteam
De politie formeert een speciaal rechercheteam van vijftien tot twintig mensen dat zo snel mogelijk op Bonaire onderzoek moet doen naar de overval. Dit Team Grootschalige Opsporing verleent formeel bijstand aan het Korps Politie Caribisch Nederland, dat een hulpverzoek heeft gedaan.

Het korps daar houdt de leiding in het onderzoek. Het team, bestaande uit mensen van diverse disciplines uit verschillende eenheden, vertrekt zo spoedig mogelijk voor een periode van naar verwachting zes weken.

ZIE OOK: Ferry Bakx geëerd op Bonaire, Nederland helpt bij onderzoek fatale schietpartij

Beloning
Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie op Bonaire een beloning van 10.000 dollar (ruim 8800 euro) uitgeloofd voor de tip die leidt tot de arrestatie van degene die Bakx doodschoot. Daarnaast roept justitie de bevolking op alert te zijn op het feit dat één van de overvallers tijdens de overval krassen in het gezicht heeft opgelopen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur beschouwt de schietpartij als een ‘gruwelijke moord’. Hij liet weten ‘desgevraagd alle mogelijke hulp te bieden’ om de daders op te sporen. “Politiemensen staan elke dag klaar voor onze veiligheid'', aldus Van der Steur. “Zij doen een stap naar voren als anderen een stap terug zetten. Dat een agent is omgekomen bij dit moedige werk, is een grote klap voor het hele korps.''

Bonaire is sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland.