WelkomThuis: TeamNL terug uit Rio de Janeiro

AMSTERDAM - Alle Nederlandse olympische sporters zijn weer terug in het land. Het vliegtuig waarin ze zaten vanuit Rio de Janeiro landde dinsdagmiddag rond tien voor een op Schiphol, ruim een half uur later dan gepland. Daar werden ze opgewacht door de massaal verschenen pers.
Ferry Weertman, de Eindhovenaar die goud pakte in Rio de Janeiro, hing tijdens de aankomst met een Nederlandse vlag uit het vliegtuig. "Dat was fantastisch. Ik wist niet dat het raam zo ver openkon. Fijn dat er zo veel mensen ons op staan te wachten hier. Fantastisch", aldus de zwemmer tegen de NOS.  

De sporters kwamen niet via de reguliere aankomsthal op de luchthaven, maar werden via het platform in bussen geleid. Vanaf daar gingen ze rechtstreeks naar de huldiging bij de Amsterdamse RAI.

Dj Jeroen Nieuwenhuize interviewde een paar atleten onder wie gouden medaillewinnaar windsurfen Dorian van Rijsselberghe en hockeyster Ellen Hoog. Muziek was er van Nielson, die ook zijn olympisch lied Hoogste versnelling zong.


De captain van de oranje gekleurde Boeing 777 waar de sporters mee terugvlogen was Leo Visser, zelf winnaar van olympische schaatsmedailles.

Twee F-16's van de luchtmacht verwelkomden het KLM-vliegtuig in de lucht. De straaljagers escorteerden de Boeing vanaf de grens. Een groep uitgeschakelde Nederlandse sporters keerde overigens al eerder terug uit Rio.    

Ook nog op bezoek bij de koning
Woensdag gaan de olympiers naar Den Haag waar ze worden ontvangen door premier Mark Rutte. De medaillewinners en de staf zullen worden gehuldigd in de Ridderzaal. Daarna volgt een ontvangst door koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Paleis Noordeinde.  


‘Hoort er wel bij’
Sommige sporters hebben laten weten niet naar de huldiging in Amsterdam te gaan. Hangboogschutter Sjef van den Berg uit Heeswijk-Dinther gaat er wel naartoe. “Hier heb je al die jaren voor gewerkt. Dit hoort er wel bij”, zei hij dinsdagochtend bij NPO Radio 1.

Lees alles over de prestaties van onze sporters op de Spelen op omroepbrabant.nl/olympischespelen