Man (22) aangehouden in Eindhoven voor voorbereiden terrorisme: reed met bivakmuts in auto

EINDHOVEN - Een 22-jarige man is afgelopen vrijdag in Eindhoven aangehouden vanwege het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. "De man reed in een auto met een bivakmuts over zijn hoofd. Een persoon die dat zag heeft de politie gebeld", vertelt Wim de Bruin van het Openbaar Ministerie.

"Na die melding zijn we het huis van de man gaan doorzoeken. Er zijn verschillende dingen in beslag genomen", vertelt De Bruin. In zijn huis werd onder meer een externe harde schijf gevonden. "Daar wordt nu verder onderzoek naar gedaan. Ook werden  propagandamateriaal voor IS, een mes, tiewraps, een bivakmut en een portofoon gevonden."

'Geen concrete aanslag'
Er zijn geen vuurwapens of explosieven aangetroffen. Een eventuele concrete locatie van een aanslag of datum was er niet.  "Er zijn geen aanwijzingen dat de man een concrete aanslag aan het voorbereiden was", vertelt de Bruin.

Of de man al op een lijstje van de instanties stond, of uit het niets kwam, is niet duidelijk. "Daar kan ik op dit moment nog niets over vertellen. Daar doen we nu nog onderzoek naar", aldus De Bruin.

'Als enige aangehouden'
"Op dit moment is hij de enige die is aangehouden. Voor zover er anderen in beeld zouden zijn, zou ik dat niet kunnen vertellen", legt hij uit. De man is door de rechter-commissaris voor twee weken in bewaring gesteld.
Meer over dit onderwerp:
eindhoven terrorisme terreur aanhoudingen
Deel dit artikel: