Schuimbekkende varkens in snikhete varkenswagen, maar controle ontbreekt

BOXTEL - Is het 35 graden buiten, dan mag vee niet worden vervoerd. Maar als de temperatuur binnen in een veewagen is opgelopen tot 38,3 graden, dan gaat de transporteur vrijuit. Europese regels schrijven alleen een maximumtemperatuur voor bij transporten langer dan acht uur, tot verbazing van dierenactivisten en de brancheverenging zelf.
Opnieuw zijn donderdag transporteurs bij slachterij VION in Boxtel in de fout gegaan bij het vervoeren van varkens in de hitte. Woensdag werden vijftien transporteurs in Boxtel op de vingers getikt omdat ze hun ventilatie niet op orde hadden of te veel varkens vervoerden. Hoeveel transporteurs donderdag een waarschuwing kregen van de NVWA, is nog niet bekend.

Binnentemperatuur doet er niet toe
De NVWA controleert deze warme dagen met een hitteprotocol of transporteurs zich aan de regels houden. De ventilatie moet werken en er zouden iets minder varkens per wagen moeten worden vervoerd. Maar waar niet op wordt gecontroleerd is de binnentemperatuur. "Dat het binnen niet warmer dan 35 graden mag zijn, geldt alleen op lange ritten", reageert de NVWA.

"Dat is vreemd, want hoe kun je nu het hitteprotocol hanteren als je zo'n belangrijk element overslaat?", vraagt dierenactivist Margreet Steendijk zich af. Zij voert daarom namens de organisatie Eyes on Animals zelf maar een meting uit. "38,3 graden is het hier. Je ziet de hittestress bij de varkens: braken, schuimbekken."

Geen wenselijke situatie
Er is wel een maximum aan de buitentemperatuur gesteld op korte ritten: is het buiten warmer dan 35 graden, dan mag vee niet worden vervoerd. "Dat is misschien vreemd, ja. Het is volgens ons onwenselijk om varkens te vervoeren in een ruimte die warmer is dan de buitentemperatuur", reageert een woordvoerder van brancheorganisatie Vee & Logistiek.

Niet alleen bij het slachthuis van VION in Boxtel werden transporteurs gecontroleerd. Ook op andere plekken in Brabant voerden inspecteurs van de NVWA controles uit. De resultaten daarvan worden vrijdagochtend verwacht.