Kinderen in een kring onder de nazivlag, schokkende foto's uit oorlogstijd bij elkaar gebracht

WAALRE - Feestmutsjes, zondagse kleding en bloemen voor het raam. Een vrolijk tafereel voor een basisschool in Den Bosch. Een groep kinderen staat in een kring om een dansje uit te voeren. Dat er een nazivlag boven hen hangt, lijkt niemand te deren.
De vlag hangt aan de gevel van de toenmalige Nutsschool, nu de L.W. Beekmanschool in de binnenstad van Den Bosch. Joop van Dijk was daar lang na de oorlog bijna twintig jaar schooldirecteur. Hij kent het gebouw als geen ander, net zoals de foto.

Schok
"De eerste keer dat wij die foto te zien kregen, was het best een schok. Iedereen kende de verhalen wel, maar als je de foto's ziet, wordt je heel erg geconfronteerd met de werkelijkheid."

Tijdens de oorlog werd het voor Joodse kinderen verboden om naar normale scholen te gaan. Voor even moesten ze daarom naar Deutsche Schulen. "En kort daarna moesten ze naar Kamp Vught, de meesten kwamen nooit meer terug."

Klopt niet
Wat de foto confronterend maakt, is niet in de allerminste plaats natuurlijk de gigantische nazivlag op de gevel. "Ik krijg er een naar gevoel bij. Want dit is een school waar kinderen voor de oorlog met plezier naar school gingen. En tijdens feestdagen tijdens de oorlog hingen ze deze vlag op, en dan met vrolijk spelende kinderen eronder. Dat klopt gewoon niet."

LEES OOK: Brabantse Dodenherdenking voortaan in september

"De bovenste verdieping was in gebruik als plaats voor de Ortskommandantur. De mensen die hier zitten dat zijn NSB'ers of Duitsers, waarschijnlijk staan hun kinderen op de foto", wijst Van Dijk op de foto aan.

Hilters verjaardag?
Wat de aanleiding voor het nazifeestje was, weet niemand meer. "Het kan de verjaardag van Adolf Hitler zijn geweest of een ander feest. Het was in elk geval in de zomer, dus misschien was het een soort zomervakantiefeest. We weten het eigenlijk niet."

De foto is onderdeel van een tentoonstelling in ontmoetingscentrum Het Klooster in Waalre. Bijna alle gemeenten hebben hun meest gedenkwaardige foto's uit de oorlogstijd verzameld en die zijn gebundeld.Brabantse herdenking
De tentoonstelling is een initiatief van de stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden: een nieuwe aanpak van de provincie om elk jaar Brabantse gesneuvelde militairen en verzetsstrijders te herdenken. Dat gebeurt dit jaar op woensdagavond 14 september. Omroep Brabant zendt deze herdenkingsdienst in Waalre live uit.