Video

Een bos vol kunst. Natuurtentoonstelling op de Oude Buisse Heide

9 september 2016 om 17:01
nl
Voor twee maanden is de Oude Buisse Heide weer een plek voor onverwachte ontmoetingen. Konijnen, soms een ree... daar reken je op in dit mooie stukje Brabantse natuur. Maar de komende weken staat de wandelaar plotseling oog-in-oog met een reeks kunstwerken. Voor het vijfde jaar organiseert het Vincent van Goghhuis hier een tentoonstelling met landschapskunst.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Iris Hofland is een kind van de Buisse Heide. Letterlijk! Haar vader was hier beheerder en zij groeide op tussen de bomen én tussen de verhalen over dit landgoed waar ooit dichter Henriette Roland Holst en haar ma n Richard woonden. Nu is Iris kunstenaar en maakt zij een werk voor deze tentoonstelling.
Zelfgeknipte klimopHaar idee is om een rank van klimop te wikkelen om een van de eiken langs het pad naar de theekoepel.Maar het is wel klimop die ze zelf heeft gemaakt van metaal; twee soorten metaal om precies te zijn zodat in de wind niet elk blad op dezelfde manier trilt. En hoe de klimop zich om de boom wikkelt, noemt zij 'een omhelzing'.
Het kunstwerk van Vlaming Luk van Soom valt misschien niet meteen op. Hij maakte een aantal vogelhuisjes maar dan wel met een eigen draai. Onder de opening waar de vogel door naar binnen kan kruipen, monteert hij geen eenvoudig houten stokje maar een glimmend exemplaar met een bovenmodale krul. Een plotselinge verrassing voor het oog dat in het bos zo snel gewend raakt aan de schutkleuren van de natuur.
ParadijseilandLeonard van Munster maakte voor deze tentoonstelling een eiland. Het drijft in een ven, er staat een picknicktafel en er ligt een bootje afgemeerd. Er moet dus iemand zijn op het kleine paradijs.
Voor Van Munster is het een knipoog naar Henriette Roland Holst  die vaak kleine vaartochtjes maakte met haar collega-dichter Herman Gorter. "Als ze daarover schrijft," zegt de kunstenaar, "houdt ze altijd op als het net spannend wordt".
Extra glans Voor veel Brabanders ligt de Oude Buisse Heide wellicht een beetje in een uithoek van de provincie. Het gebied is zo bijzonder dat het ook zonder de kunst al een reisje waard is. De tentoonstelling geeft de Oude Buisse Heide zeker extra glans.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.