Doodsverwensingen en slecht imago doen wielrenners verdriet: ‘Absoluut onbegrijpelijk’

ZUNDERT - De Nederlandse wielerbonden- en verenigingen willen een einde aan de vele doodsverwensingen en negatieve reacties die wielrenners vaak te verduren krijgen. Zondag werd een groep wielrenners opzettelijk aangereden door een bus, maar desondanks schaarden honderden mensen op sociale media zich achter de chauffeur. “Van mij had hij gas bij mogen geven”, luidt een van de reacties.

Vooral op Facebook moeten de wielrenners het ontgelden. “Ze moeten er elke dag een paar omrijden”, schrijft iemand. Een ander meldt: “Neerknuppelen dat volk en de verkeersregels bijbrengen.” Anderen schrijven dat de bestuurder ‘een held is’ en een ‘bosje bloemen van de politie’ moet krijgen.

ZIE OOK: Busje reed in volle vaart in op Marc (49) en zijn wielervrienden: ‘Kameraden vlogen door de lucht'

'Verschrikkelijke berichten'
De NTFU, met 60.000 leden de grootste wielersportbond van Nederland, walgt van deze ‘verschrikkelijke berichten’. “We vinden het absoluut onbegrijpelijk dat mensen zich zo ongenuanceerd kunnen uitlaten. Met deze toon kunnen wij helemaal niets”, reageert een woordvoerder.

Bij de bond is het negatieve imago van de wielrenner een belangrijk thema. “We vinden het heel vervelend dat alle wielrenners als asociale schoften worden afgeschilderd. Gelukkig zijn er ook veel mensen met goede ervaringen over wielrenners, maar die hoor je helaas minder.”

ZIE OOK: Politie vindt bus die inreed op wielrenners in Zundert

'Dit is niet de manier'
Onderzoek wijst uit dat het aantal ongelukken met wielrenners de laatste jaren stabiel blijft en dus niet stijgt. “Het lijkt alsof het erger wordt, maar dat komt omdat de mensen op Facebook meelopen in de trend. Natuurlijk zijn er wielrenners die de verkeersregels aan hun laars lappen, maar dat geldt voor alle weggebruikers. Dit is niet de manier om je frustratie kenbaar te maken.”

Daar is de Nederlandse Wielrenbond (NWB) het volkomen mee eens. Volgens voorzitter Adrie van der Heijden zit er echter wel een zekere kern van waarheid in de reacties. “Het imago van de wielrenners wordt aangetast door een stelletje gekken die denken dat ze Chris Froome zijn. Leden van onze bond hebben niets te maken met deze gevaarlijke toeristen.”


Kritiekpunten
Door rood rijden, afval laten slingeren, agressief inhalen en te hard rijden: de wielerbonden irriteren zich mateloos aan het gedrag van sommige wielrenners. “Er zijn inderdaad groepen wielrenners die zich niet gedragen zoals het hoort”, erkent Van der Heijden. “We praten binnen de bond vaak over dit onderwerp en proberen onze boodschap zoveel mogelijk te verspreiden. Maar uiteindelijk blijft het toch aan de tourclubs om hun leden te attenderen op gevaarlijk rijgedrag.”

Met dat laatste is de Roosendaalse wielerclub Audax Klub voortdurend bezig. “Wij zien en lezen de berichten ook, maar ik weet zeker dat onze wielrenners zich niet schuldig maken aan onvoorzichtig en asociaal rijgedrag. Onze gemiddelde leeftijd is 65 jaar. Wij zijn rustige mannen die op een rustige manier fietsen”, zegt clublid Henk Verschuren.


Smalle fietspaden
Eén van de kritiekpunten is dat groepen wielrenners vaak op openbare wegen fietsen. Volgens Verschuren kan dat vaak niet anders. “Veel fietspaden in het westen van Brabant zijn veel te klein. Dan is het voor ons te onveilig om daarop te blijven fietsen. De gemeenten en provincie zijn hiervan op de hoogte.”

Dat wielrenners het vaak moeten ontgelden, doet Verschuren pijn. “We zijn uiteraard niet blij met ons slechte imago. Ook wij krijgen soms nare telefoontjes binnen.”

Deel dit artikel: