Mediteren en paardrijden: Diederik Stapel over zwarte periode na zijn val

TILBURG - Voormalig hoogleraar Diederik Stapel die in 2011 werd ontslagen door de Universiteit van Tilburg na grootschalige fraude bij zijn onderzoeken, kampte na die tijd met een ernstige depressie. In de Brabantse dagbladen vertelt hij dinsdag uitvoerig over deze zwarte periode in zijn leven. “Ik dacht dat iedereen beter af zou zijn zonder mij. Ook mijn vrouw en kinderen.”
Natuurlijk komt in het gesprek ook het nieuwe boek van de gevallen hoogleraar aan bod. In ‘Zuchten’ beschrijft Stapel de weg die hij heeft afgelegd om een krachtig antwoord te vinden op de vraag: Waarom pleeg ik geen zelfmoord?

Zelfhulpboeken hielpen Stapel niet. En van hardlopen ging hij zich ‘alleen maar ellendiger voelen’, zo vertelt hij in de kranten. Wel had hij baat bij het maken van lijstjes met taken om de dag door te komen. De was doen, koken en mediteren bijvoorbeeld.

Praten met paarden
Ook vertelt de oud-hoogleraar over zijn tochtjes met Anna, een paard. Met haar praat hij, als therapie. “Haar geduld maakt me rustig”, zegt hij over Anna.

Lange tijd heeft hij zichzelf gehaat, maar ‘ik heb het mezelf vergeven’, geeft hij aan. Wat hij nu wil, is weer meedoen in de maatschappij. Maar dat wordt hem niet gegund. ‘Met Stapel moeten we niet in zee gaan hoor’, wordt er vaak gezegd.

Aan de slag bij NHTV?
In het artikel in de Brabantse kranten geeft Stapel tot slot aan blij te zijn aan de slag te mogen op hogeschool NHTV in Breda. Maar maandag bleek dat de school de  aanstelling van Stapel de komende dagen nog eens onder de loep wil nemen. Dit na reacties vanuit het personeel en op dringend verzoek van de medezeggenschapsraad.

Wordt vervolgd dus.

LEES OOK: Hoogleraar Stapel moet weg bij UvT vanwege verzinsels