Commando’s in Roosendaal 'horendol' van gebedsomroep moskee

ROOSENDAAL - Vijftien leden van het Korps Commandotroepen (KCT) in Roosendaal kunnen de oproepen tot gebed van een moskee in de buurt niet verkroppen. Ze hebben een advocaat in de hand genomen.
De moskee werd twee jaar terug vlakbij de kazerne in Roosendaal geopend. In een brief aan het moskeebestuur vraagt de advocaat het bestuur af te zien van de wekelijkse oproep tot het vrijdagmiddaggebed.

Negatieve associaties
De commando’s vinden dat ze het geluid vanuit de moskee onvrijwillig moeten aanhoren. Dat zou negatieve associaties oproepen aan ‘elementen en gebeurtenissen waarmee zij worden geconfronteerd tijdens operaties’, zo valt in de brief te lezen. Ook staat er in de brief dat het zicht vanuit de moskee op de kazerne bij de militairen een ongemakkelijk en onveilig gevoel geeft.

Voorzitter Mohamed Amezian van de moskee: "Dat zijn gevoelens. Daar kan ik geen oordeel over geven. Wel kan ik oordelen op basis van feiten. Hebben jullie bewijzen dat iemand op het dak is geklommen en foto's heeft genomen? Hebben jullie iemand gezien die met een drone vanuit onze moskee richting de kazerne is gevlogen? Als we zien dat er sprake is van overlast of geheime dingen, dan zoeken we samen een oplossing. Maar we hebben niks tastbaars. Waar gaat het over?".

'Koninlijke luchtmacht weet niets van brief'
"Het KCT weet niet wie de brief hebben gestuurd, dat is het meest vreemde”, zegt kapitein Dennis Stoppelenburg, woordvoerder van de Koninklijke Landmacht, tegen BN DeStem. Als het aan hem had gelegen was er een gesprek geweest tussen de commandant en de moskee, in plaats van dat er een brief werd gestuurd.

Het bestuur van de moskee is ook zeer verbaasd over de brief. Ook over de kritiek op de oproep want die klinkt normaal gesproken maar één keer in de week en duurt maximaal twee minuten. Het bestuur snapt niet waarom de elitesoldaten niet eerder bij hen aan de bel hebben getrokken en nu advocaten hebben ingeschakeld. Voorzitter Mohamed Amezian: "Ik was verbaasd want die oproep doen we al vier maanden niet. Dus er is nu dus helemaal geen geluid."  

De oplossing?
Volgens de advocaat van de commando's heeft het bestuur van de moskee meteen op de brief gereageerd en willen ze graag met de commando's in gesprek gaan om de zaak op te lossen. Volgens de advocaat zou dat bijvoorbeeld kunnen door het volume van de oproep tot gebed wat te beperken. Of door de commando's een kijkje te laten nemen in de moskee, zodat zij met eigen ogen kunnen zien in hoeverre de kazerne zichtbaar is vanuit de minaret.