Moeten we bang zijn voor de paardenwesp? Zes vragen en antwoorden

EINDHOVEN - De hoornaar, ook wel de paardenwesp genoemd, had het afgelopen weekend voorzien op voorbijgangers op de Strijbeekse Heide. Eerder kwamen er ook al meldingen binnen van mensen die zich na een steek van de hoornaar erg beroerd voelden. Moeten we bang zijn voor deze grote wesp?
1. Is de steek van een hoornaar gevaarlijk?
De steek is voor veel mensen gewoon vervelend en pijnlijk. Er ging ooit een fabel rond dat de steek van een hoornaar een paard zou kunnen doden. “Maar dat is niet waar”, zegt boswachter Frans Kapteijns.

ZIE OOK: Hoornaars jagen mensen van de Strijbeekse Heide in Strijbeek

2. Wat moet je doen als je gestoken bent?
Ben je allergisch voor een steek, dan is het belangrijk om meteen de huisarts te bezoeken. Ook als je gestoken bent in je nek of je gezicht kun je beter even langs de huisarts.

3. Wat is het verschil tussen een hoornaar en een gewone wesp?
De gewone wesp, ook wel limonadewesp, trekt van nature veel meer naar de mens toe. Daar vinden ze namelijk zoetigheid, zoals frisdrank en eten. De hoornaar blijft ver bij de mens vandaan. Ze eten geen zoetigheid, maar jagen op grote insecten als de honingbij en vliegen.

4. Wanneer valt een hoornaar mensen aan?
Dan doen ze alleen als ze zich bedreigd voelen. De trillingen die ontstaan als er veel mensen langs lopen, maakt dat de hoornaar gaat aanvallen. "Ze denken dat iemand hun nest bedreigt", vertel Frans. Maar zo’n trilling kan ook komen doordat een hond zijn plasje tegen boom doet.

5. Zijn er meer hoornaars dan een aantal jaren terug?
Volgens boswachter Frans zijn er dit jaar meer hoornaars dan vorig jaar. Ze zitten graag in oude, holle bomen waar het lekker warm is. “En ze vallen nu ook erg op, omdat er minder limonadewespen zijn”, legt Frans uit.

6. Moeten we ons zorgen maken?
We hoeven ons absoluut nog geen zorgen te maken. “Maak je eerder druk om de tijgermug”, zegt Frans. Bovendien heeft de hoornaar altijd al in Brabant gezeten, dus geen reden tot paniek.
Meer over dit onderwerp:
insecten hoornaar paardenwesp