Eindhoven van lichtstad naar flitsstad: 60.000 verkeersboetes in vier maanden tijd

EINDHOVEN - Bang voor een flitspaal en wil je die zoveel mogelijk vermijden? Rij dan even met een bochtje om Eindhoven heen. Volgens het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) worden er in deze gemeente - op Rotterdam na - de meeste boetes uitgedeeld. Van de 60.000 bekeuringen waren er 56.000 voor hardrijden, 4.000 bestuurders negeerden een rood stoplicht.
De cijfers van het CJIB gaan over de maanden mei tot en met augustus dit jaar. In totaal zijn er over deze periode 3.394.969 verkeersboetes uitgedeeld. Het gaat niet alleen om mensen die te hard rijden of door rood licht rijden, maar ook om foutparkeerders en mensen die niet handsfree bellen. Verreweg de meeste prenten waren voor het overschrijden van de maximumsnelheid, de flitsboetes dus.

Eindhoven op 1, Tilburg op 6
Vooral Eindhoven springt er op dat onderdeel uit. Met 60.000 boetes staat de gemeente op plek twee in de landelijke lijst. Alleen in Rotterdam (101.000) werden meer mensen op de bon geslingerd. Tilburg staat in datzelfde lijstje op zes.

De hoge noteringen zijn niet helemaal onlogisch, gezien het aantal flitspalen. Tilburg heeft er 13 en Eindhoven is koploper met maar liefst 26 kasten.Twee keer zoveel aanhoudingen
Wat verder opvalt, is dat de politie de afgelopen vier maanden twee keer zoveel verkeersovertreders staande heeft gehouden. Dat cijfer is verdubbeld van 55.000 naar 109.000. De stijging komt vooral door de acties die de politiebonden vorig jaar voerden in verband met cao-onderhandelingen, zegt het CJIB.