‘Het lijkt verkiezingsretoriek’, onderzoeker waarschuwt voor overhaaste regulering wietteelt

23 september 2016 om 17:02
nl
Er lonkt een doorbraak: een meerderheid in de Tweede Kamer wil de hennepteelt reguleren. Burgemeester Paul Depla van Breda stelt dat een paar bedrijven met een vergunning de hennep moeten gaan kweken. Is dat eigenlijk wel een goed idee? En is regulering überhaupt haalbaar?
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

Nicole Maalsté doet veel onderzoek op het gebied van wiet en bracht het boek De Wietindustrie uit. De drugsonderzoeker erkent dat er iets moet gebeuren aan het huidige wietbeleid. Het kan zo niet langer, stelt Maalsté tegen Omroep Brabant.
ZIE OOK: Burgemeesters hopen op doorbraak wietteelt: ‘Laat het geen politiek strijdje zijn’
Samenwerken met wiettelersToch komt het wetsvoorstel van D66 volgens haar met de nodige haken en ogen. Een daarvan is de huidige illegale markt. “Ik hoop wel dat het plan voldoende aansluiting vindt bij de wietsector zoals die nu bestaat. Bedenk dat er tienduizenden banen zijn in deze illegale sector. Die telers laten zich echt niet de kaas van het brood eten”, aldus de onderzoekster.
Volgens Maalsté is het evenmin slim om de kwekers buitenspel te zetten. “Want als er iets mis is met de staatswiet, gaat de gebruiker alsnog de illegale markt op. Het is niet voldoende om dit door een paar bedrijven te laten doen, je moet samenwerken met de sector die er nu is.”
‘Het lijkt verkiezingsretoriek’En dan is er nog de Eerste Kamer, wat volgens Maalsté een groot obstakel vormt. Als deze wet door de Tweede Kamer krijgt, moet het ook nog door de Eerste Kamer. “Dat lukt niet voor de verkiezingen en in de Eerste Kamer is geen meerderheid. Het plan lijkt niet haalbaar. Het lijkt een beetje verkiezingsretoriek.”
Rutte: 'Tikje naïef'Premier Mark Rutte noemt het plan om de wietteelt te reguleren vrijdag een 'tikje naïef'. Volgens de premier zal er niet veel belangstelling zijn voor een 'lichte poldervariant' van de wiet, en zal dat dus de illegale teelt niet veel remmen. Volgens hem gaat het overgrote deel van het spul naar het buitenland. Hij verwacht daarom dat de teelt gewoon doorgaat, ook als die wordt gereguleerd.
De politieke discussie zat de laatste jaren muurvast. Door de Groep Bontes/Van Klaveren, die als VNL wil meedoen aan de komende verkiezingen, is er nu voor het eerst een meerderheid, aldus Kamerlid Joram van Klaveren. Regeringspartij PvdA pleitte al langer voor regulering zoals geopperd in het wetsvoorstel van D66.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.