De Nationale officierenschool in Brabant heeft een bijzondere geschiedenis

BREDA - Op de KMA in Breda zwaaiden gisteren 230 nieuwe cadetten af. Volgens traditie gooiden ze hun petten massaal in de lucht. Het zijn allemaal nieuwe officieren voor luchtmacht, landmacht en marechaussee. Ze zijn afgestudeerd op een koninklijke opleiding in een vorstelijk paleis.
In onze radiorubriek Kalender van Ooit aandacht voor die historische plek in de binnenstad van Breda. Op 24 september 1878 werd een halve eeuw Koninklijke Militaire Academie (KMA) gevierd. Er werd toen een optocht gehouden door Breda.

Universiteit
Patrick Timmermans vertelt over deze unieke opleiding die we in Brabant hebben. Het zit achter de dikke muren en torens van het kasteel van Breda, dat ooit aan de familie Van Nassau behoorde, de verre voorouders van onze koning. De officierenschool kwam er in 1828 toen Breda nog in het hart lag van de Nederlanden, toen Belgie en Luxemburg nog bij ons hoorden. Na de onafhankelijkheid van de Belgen bleef de opleiding in Breda.


Scholieren van vooral het VWO worden er binnen een dag omgetoverd tot militairen. Tegenwoordig is het zelfs een universitaire opleiding.