Familie blij dat ‘kletsverhaal’ van moordenaar niet wordt geloofd: ‘John houdt te veel van zichzelf'

ZEVENBERGEN/BREDA - Meedogenloos en gevaarlijk, maar ook zwak en narcistisch. Zo bestempelen Rob (32) en Susanne (28) de moordenaar van hun zus Linda. Na een onzekere periode van ruim dertien maanden is er eindelijk duidelijkheid. De man die ze voor de rest van hun leven haten moet zeker tien jaar zitten en verdwijnt in een zwaarbeveiligde instelling. “We zijn blij dat de rechter zijn kletsverhaal niet gelooft”, aldus de familie na afloop van de rechtszaak.
“Het is een hele moeilijke tijd geweest”, zeggen broer en zus vlak na de uitspraak. “We kunnen na vandaag een heftig hoofdstuk afsluiten. Na dertien maanden kunnen we eindelijk rouwen om het verlies van Linda. Maar de pijn zal voor altijd blijven. Je denkt er voortdurend aan.”

ZIE OOK: Zus Linda van der Giesen gelooft niet in 'psychose' John F: ‘We hebben alles zwart op wit'

'Zwakke manier'
De brute moord op Linda was het gevolg van een hevige en al enige tijd durende ruzie met Linda en een andere ex, waarbij Linda motorclubleden op hem zou hebben afgestuurd. F. kon de druk niet meer aan en wilde zelfmoord plegen, vlak voor de ogen van Linda.

“Een kletsverhaal”, noemt de familie het. “Een hele zwakke manier om zo onder zijn straf uit te komen. Deze man houdt veel te veel van zichzelf om zelfmoord te plegen. Bovendien ligt er veel bewijs tegen hem. Wij weten al dertien maanden dat er sprake is van moord. Daar hebben wij nooit aan getwijfeld.”

ZIE OOK: 'Ik hoop dat mijn zoontje de moordenaar van z'n moeder nooit op straat tegenkomt'

'Niet aan zichzelf toegekomen'
Op de dag van de moord wachtte de 38-jarige F. ongeveer een half uur op de komst van zijn ex. Hij was volgens getuigen met een getrokken pistool naar haar toe gelopen. Daarnaast zou hij al hebben gezegd dat hij een pistool ging kopen en Linda zou doodschieten en daarna zichzelf. “Maar hij is helaas niet aan zichzelf toegekomen”, verzucht de broer van Linda.

De familie is vooral opgelucht dat F. tbs met dwangverpleging krijgt. “Want John is en blijft een gevaar voor iedereen. Dat heeft ook de rechter geconstateerd. Voorlopig komt hij niet vrij en dat is altijd al onze hoop geweest. Ze houden hem lekker lang vast. Dat is voor nu het allerbelangrijkste.”

ZIE OOK: Familie van Linda van der Giesen spreekt in rechtszaal: 'Eeuwig gat in mijn hart geslagen'

Hoger beroep
Inmiddels heeft advocaat Jan-Hein Kuijpers laten weten zeer waarschijnlijk in hoger beroep te willen gaan. “We wachten af of dat hoger beroep er gaat komen. Als dat er komt, zullen we gewoon weer iedere keer naar de rechtszaak gaan.”

Broer en zus besluiten: “Linda was een verpleegkundige die altijd voor iedereen klaarstond. Dat juist haar dit moet overkomen, is niet te bevatten. Daar moeten we elke dag mee leren leven.”