Handschoenen, een geluiddemper en WhatsApp-gesprekken: zo kwam de rechter tot de straf voor John F.

ZEVENBERGEN/BREDA - De moordenaar van Linda van der Giesen, de 38-jarige John F. uit Zevenbergen, moet tien jaar de gevangenis in en zich verplicht laten behandelen in een zwaarbeveiligde tbs-instelling. De rechtbank nam ruim een jaar de tijd voor deze spraakmakende moordzaak. Op basis van welke feiten is deze straf tot stand gekomen? Een overzicht.
- John F. schiet op 10 augustus 2015 zijn ex Linda van der Giesen dood op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk. Dit doet hij met een pistool van het merk Sellier & Bellot, waarop een geluiddemper zit. John heeft handschoenen aan, wacht een half uur op Linda, ziet haar in haar eentje naar buiten lopen en rijdt haar klem. Met getrokken pistool loopt John op Linda af.

- Een ooggetuige ziet alles gebeuren en belt de politie. Hij verklaart dat John voor zijn neus vol op de rem trapt. Hij ziet John meerdere keren de trekker overhalen: twee kogels raken Linda in haar hoofd. “Ik zag dat de man in de auto keek en vervolgens met twee handen gericht in de auto vuurde”, zegt hij tegen de politie. “Op dat moment zag ik de man aan zijn rechterkant waar hij het pistool vasthield. Ik zie die man voor dat raam staat er ik heb drie knallen gehoord en ik heb glas horen breken.

ZIE OOK: Familie blij dat ‘kletsverhaal’ van moordenaar niet wordt geloofd: ‘John houdt te veel van zichzelf'

- De ooggetuige gaat verder: "In mijn ogen zie ik hem kijken. Ik zie hem soort van draaien met zijn pistool in de auto. Ik hoorde nog twee schoten. Er zat wat meer tijd tussen het eerste en tweede schot. Het tweede en derde schot kwamen direct achter elkaar. Zijn houding van een beetje gebukt."

- Toegesnelde agenten zien bij aankomst dat de ruit van het bijrijdersportier versplinterd is. Ze zien Linda op de bestuurdersstoel zitten: ze zit licht onderuit gezakt, haar hoofd hangt wat naar links. Er komt veel bloed uit. Reanimeren heeft geen zin meer: Linda is ter plekke overleden aan haar verwondingen.

ZIE OOK: John F. waarschijnlijk in hoger beroep tegen uitspraak

- F. slaat na de moord op de vlucht. Hij rijdt even later met zijn auto op de snelweg, onderweg naar een vriendin in Eindhoven. Hij gaat daar, met het vuurwapen in een rugtas, het huis van de vrouw binnen. Het pistool legt F. later op de avond in de kelder. Later wordt door de politie in een Albert Heijn-tas de geluiddemper gevonden.

- John kan zich niet alles meer herinneren, maar zegt wel dat hij van plan was zichzelf door het hoofd te schieten. Voor de ogen van zijn ex-vriendin. Linda zou volgens F. hebben geknikt: 'doe het maar'. Op dat moment zou er iets bij F. zijn geknapt. In een psychose schiet hij haar dood, verklaart hij later. De rechter gelooft dat niet.

ZIE OOK: 'Ik hoop dat mijn zoontje de moordenaar van z'n moeder nooit op straat tegenkomt'

- De rechtbank verwijst naar belastende telefoongesprekken en WhatsApp-gesprekken die bewaard zijn gebleven. In een gesprek op 2 augustus 2015, een week voor de moord, zegt een van de getuigen tegen Linda: "Hij zei ik ga een ding kopen, ik ga mijn auto verkopen, ik ga een ding aanschaffen en ik knal Linda neer, leg [getuige] neer en daarna mezelf neer."

- Op 10 augustus belt een ex-vriendin naar John. Ze krijgt een vrouw aan de telefoon. Zij zou hebben verteld dat John zei: "Ik pak ze echt, als ik naar beneden ga, gaat zij met me mee." F. zou volgens getuigen 'iedereen naar beneden trekken'. In F. zijn agenda staat op 10 augustus 2015 vermeld: 'Linda vakantie voorbij'.

ZIE OOK: Familie van Linda van der Giesen spreekt in rechtszaal: 'Eeuwig gat in mijn hart geslagen'

- Op 11 augustus praat de Eindhovense vriendin van John F. met de recherche. Zij verklaart dat John haar had verteld dat Linda in haar eentje het ziekenhuis uit komt lopen en in haar auto stapt. Hij had daar al geruime tijd staan wachten. Hij wist dat zij om 16.30 uur of 17.00 uur klaar was met werken. Vanuit de bestuurderskant schiet hij.

- John weet niet of de eerste kogel raak is, vertelt hij tegen zijn vriendin. Hij denkt van wel, maar denkt haar niet te hebben gedood. Bij de tweede kogel is ze overleden. Hij vuurt nog een derde kogel af, maar die was eigenlijk niet nodig.

ZIE OOK: Ex van vermoorde Linda kritisch over rapport, advocaat 'gaat politie aansprakelijk stellen'

- De rechter komt tot de conclusie dat er onvoldoende bewijs is voor het zelfmoordscenario van John. Hierbij haalt de rechter ook aan dat F. pas tijdens het zesde verhoor, ruim vijf weken na de moord, met het zelfmoordscenario is gekomen. In combinatie met de handschoenen en de geluiddemper gelooft de rechter niet dat F. zichzelf dood wilde schieten.

- Volgens Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van John, kwam zijn cliënt tot deze verschrikkelijke daad als gevolg van acute stress en wanhoop. Het kwijtraken van zijn huis, zoontje en het complot dat tegen hem gesmeed werd door een groepje ex-vriendinnen kon hij niet verkroppen. Er is geen sprake van moord, maar doodslag, aldus de raadsman.

ZIE OOK: John F. deed vóór moord op Linda zelfmoordpoging met pillen: 'Hij werd tot wanhoop gedreven'

- Na onderzoek in het Pieter Baan Centrum werd duidelijk dat John F. lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis. John G. heeft voortdurend aandacht en bewondering nodig. Als een ander, die belangrijk is voor hem, hier niet in tegemoet komt, is er een risico op verbale agressie en denigreren. Dit gedrag lijkt verband te hebben met de moord, vermoedt de rechtbank.

- Volgens de rechter is de kans op recidive hoog. Als John F. ooit terugkeert in de samenleving, dan komt hij mogelijk met dezelfde betrokkenen in aanraking. Zijn boosheid naar verschillende mensen, met name zijn ex-vrouw en ex-vriendinnen, is nog steeds aanwezig. Hiervoor is behandeling in een beveiligde tbs-instelling noodzakelijk, vindt de rechter.

ZIE OOK: Vader zoontje vermoorde Linda in financiële problemen na moord: 'Moest alles opgeven voor Jeremy'

- Linda van der Giesen is in augustus vorig jaar 'op afschuwelijke wijze' van het leven beroofd, concludeert de rechtbank. Door zijn daad ontnam F. de 5-jarige Jeremy zijn moeder, een vader zijn dochter en zus Susanne en broer Rob hun zus. Zij zullen daarmee voor de rest van hun leven geconfronteerd blijven. Het voelt alsof zij in een gat zijn gevallen waar zij niet meer uit kunnen komen: koud en leeg.

Bovenstaande tekst is gebaseerd op de uitspraak van rechtspraak.nl. Deze kun je hier in zijn volledigheid bekijken.