Waarom worden Q-koortspatiënten niet gecompenseerd en boeren wel?

EINDHOVEN - Pieter van Vollenhoven vindt het merkwaardig dat slachtoffers van Q-koorts niet gecompenseerd worden. Dat zegt hij woensdagavond in het programma Zembla.
Zembla besteedt dan uitgebreid aandacht aan de Q-koorts. De uitbraak van Q-koorts ontstond in Nederland in 2007 op een geitenboerderij in Herpen. De ziekte wordt meestal overgedragen van geiten op mensen.

Het werd de grootste Q-koortsepidemie ter wereld. Ruim 4200 mensen werden ziek. Zo'n 50.000 mensen raakten besmet en er vielen zeker 74 doden. Bij de uitbraak tussen 2007 en 2010 werden 50.000 schapen en geiten geruimd.

Boeren wel betaald
De overheid compenseerde de boeren wel en betaalde ook het ruimen van de geiten. Kosten: 55 miljoen euro. De slachtoffers van Q-koorts zijn niet gecompenseerd. Van Vollenhoven is oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en vroeg eerder om een onderzoek naar de bestrijding van Q-koorts. Ook is Van Vollenhoven erevoorzitter van van het Fonds Slachtofferhulp.

LEES OOK: 'Aan het einde van het jaar krijg ik nog maar nul euro'

In Zembla zegt hij: "Je kan nooit alles compenseren, maar ik vind dat je open moet staan voor het leed dat hen is overkomen. Als je zo betrokken bent bij slachtofferhulp. Samen uit en samen thuis. Dan vind ik het een beetje merkwaardig dat je wel de boeren gaat compenseren, financieel, maar niet de slachtoffers."

Rechtszaak
Driehonderd Q-koortspatiënten hebben een rechtszaak aangespannen tegen de staat. Op 17 oktober vindt die zaak plaats. De gedupeerden willen zo een schadevergoeding afdwingen.

Al eerder zei SP-kamerlid Henk van Gerven dat de overheid verplicht is om Q-koortspatiënten schadeloos te stellen.

Q-uestion
Bert Brunninkhuis, voorzitter van Q-uestion, is blij Zembla woensdagavond aandacht besteedt aan Q-koorts. “Het is iets wat wij al jaren zeggen", vertelt hij tegen Omroep Brabant. “Of het helpt weet ik niet, maar het kan in ieder geval geen kwaad.”

Hij vindt het raar dat de boeren die de schade veroorzaken een compensatie krijgen, maar de lijders niet. “Als mijn hond een ongeluk veroorzaakt, ben ik verplicht te betalen. Maar als ik een ziek dier heb dat de buurman besmet is dat normaal. Ik zeg niet dat ze schuldig zijn, maar ze veroorzaken wel de schade.”
Meer over dit onderwerp:
zembla q-koorts pieter van vollenhoven