De hele wereld belt Brabants 'aardbei-orakel' Jan voor advies

OIRSCHOT - Zo ben je een toegewijd kweker op je bescheiden bedrijfje in Oirschot, zo zit je in China voor advies aan een beursgenoteerd bedrijf. Als een zendeling die zieltjes wint, vliegt Jan Robben uit Oirschot inmiddels over de hele wereld om het goed woord van de aardbei te verspreiden.
Vraag hem naar de aardbei en als een ware prediker klimt hij op de spreekwoordelijke kansel. Bevlogen preekt hij over de vrucht, hoe gezond hij is, wat je ermee kunt in gerechten maar vooral ook wat er bij komt kijken voordat de rode zomertraktatie geplukt kan worden.

Driehonderd hectare aardbei in Duitsland
Juist daarvoor wordt zijn kennis over de hele wereld gewaardeerd. Robben solliciteert niet, hij wordt gevraagd. Sinds een paar jaar huurt een hele grote teler in Noord-Duitsland hem in. Daar moet hij de kwaliteit verhogen van meer dan driehonderd hectaren aardbeienvelden. Dat doet hij onder meer door de grond en de planten te onderzoeken en advies te geven over de samenstelling van bijvoorbeeld de bodem en de voeding.

"Zo kom ik nog eens ergens", zegt Robben lachend als hij denkt aan zijn nieuwe avonturen. Daar stapt hij onbevangen in, maar niet naïef. "Ik reis naar China met iemand die ervaring heeft met zakendoen in dat land. De cultuur is daar zo anders dat ik echt iemand nodig heb die me advies geeft over contracten, salaris en dat soort zaken." En dan nog: "Ik ga eerst maar eens twee weken kijken, dan zien we wel verder. "

Chinzen lieten Nederlanders kassen bouwen
Verder gaan de zaken al echt op z'n Chinees. "Het gaat om een onderdeel van de grootste appelsapproducent ter wereld. Die hebben midden in China bij de stad Tongchuan een Nederlands bedrijf een kas laten bouwen met daarin Nederlandse systemen en computers. En ze hebben Japanse aardbeienplanten ingekocht. Verder hebben ze geen verstand van het kweken ervan."

Daarvoor hebben ze Jan. "Ze zijn wild op kennis. Ze bellen de hele wereld rond, schijven alles op." Zo kwamen ze via via uit bij Jan. En de bekeerlingen in Azië blijken zich met overgave in het nieuwe geloof te storten. "Al voordat ik geweest was, stuurden ze elke dag een update. En ik kon vanuit hier al in de systemen inloggen. Dus ik heb toen al meteen wat aan de instellingen veranderd." Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, zet Jan vanuit Europa bij wijze van spreken het raam even open in China.

Veldwerk in Rwanda
En de expert uit Oirschot wordt ook nog voor ontwikkelingswerk naar Rwanda gestuurd. Vanuit de Topsector Tuinbouw, een innovatieplatform van bedrijfsleven, onderzoeksinstituten en overheid, mag hij veldwerk doen in Afrika. "De aardbei bestaat niet in Rwanda", weet Robben.

De Nederlandse overheid wil de tuinbouw in dat land ondersteunen en Robben moet onderzoeken of het klimaat ervoor geschikt is en waar in het land het zou kunnen. "Ik krijg een week de tijd voor wat veldwerk. Och, dat lijkt me wel wat", lacht de aardbeienfluisteraar.
Meer over dit onderwerp:
oirschot jan robben aardbeien kweker china rwanda