'Ook een peuter kan rouwen', rouw-app voor jonge kinderen ontwikkeld

EINDHOVEN - Publicatiebureau In de Wolken heeft een rouw-app ontwikkeld speciaal voor kinderen. In de app zit een verhaal met allerlei aspecten rondom het overlijden. Kinderen kunnen lezen over afscheid nemen, de afscheiddienst en verdrietig zijn.

Het interactieve verhaaltje is geschreven in dichtvorm. Tussendoor kan de lezer op een vraagteken klikken, dan wordt er een vraag gesteld om te praten over afscheid nemen, rouwen en de gevoelens die het kind heeft. Het kind kan ook een briefje schrijven aan degene die is overleden.

Betrekken bij de dood
"Soms kunnen kinderen al op jonge leeftijd te maken krijgen met een verlies in hun naaste omgeving. Dit heeft een enorme impact op hun leven", aldus het bureau in een persbericht.

"Het liefst willen we onze kinderen beschermen en behoeden voor het verdriet. Maar we kunnen hen juist helpen door ze te betrekken bij de gebeurtenissen waardoor ze ervaren dat de dood bij het leven hoort en je er niet bang voor hoeft te zijn."

Uitleggen
In de Wolken vindt dat je een kind kunt uitleggen wat er is gebeurd en wat er nog gaat gebeuren. "Gebruik het woord dood of overleden in plaats van dat het net is of iemand 'slaapt', want dan raken kinderen in verwarring en kunnen slaapproblemen ontstaan."

Door kinderen te laten helpen bij het afscheid voelen kinderen zich nuttig en voelen ze zich betrokken. "Kinderen kunnen bijvoorbeeld helpen bij het beschilderen van de kist, bij het maken van de kaart, het maken van tekeningen of een gedichtje voorlezen gedurende de dienst."
Deel dit artikel: