Jeroen Bosch-stichting steekt eigen erfenis in Jeroen Boschhuis

DEN BOSCH - De stichting Jeroen Bosch 500 pleit voor een Jeroen Boschhuis op de Markt in Den Bosch. De organisatie wil het geld dat over is bij het opheffen van de organisatie na het Jeroen Boschjaar graag in zo'n Jeroen Boschhuis steken. Hoe groot dat bedrag is, is nu nog onbekend.
Jeroen Bosch heeft in zijn jeugd gewoond in het gebouw aan de Markt waar de souvenierwinkel De Kleine Winst is gevestigd. Dat is het gebouw naast de ingestorte Pearl-brillenwinkel. De gemeente Den Bosch heeft dat gebouw onlangs gekocht; het is een rijksmonument.

Levende herinnering
Ad 's-Gravesande van de stichting Jeroen Bosch 500 vindt het niet meer dan logisch dat er na het verstrijken van het Jeroen Boschjaar "iets blijvends" in de stad is om de herinnering aan de beroemde schilder levend te houden. Zijn organisatie denkt met de gemeente na over de inrichting van een Jeroen Boschhuis. Volgens hem wordt daarbij ook gekeken of het ingestorte pand naast De Kleine Winst bij de plannen betrokken kan worden.

In een persbericht verwijst de organisatie naar het Mozarthuis in Salzburg, het Rubenshuis in Antwerpen en het Rembrandthuis in Amsterdam.

Bosch Parade
's-Gravesande heeft de gemeente Den Bosch gewaarschuwd dat straks geld  nodig is voor een aantal projecten die tot nu toe door zijn organisatie werden betaald. Dat zijn bijvoorbeeld de Bosch Parade en het Bosch-requiem. Nu het Boschjaar Den Bosch als stad van Jeroen Bosch op de kaart heeft gezet, is het volgens hem zaak in ieder geval een deel van die projecten overeind te houden.

De stichting Jeroen Bosch weet pas volgend jaar hoe veel geld er over is.