Merci! Deze Brabantse school hebben we te danken aan Keizer Napoleon

'S-HERTOGENBOSCH - Buitenlandse bezetters hebben zo hun sporen achtergelaten in Brabant. Buitenechtelijke kinderen, gebouwen, sommige woorden zoals 'bunker'. Want voor de Duitse inval in 1940 was het woord 'kazemat' veel gangbaarder. De Franse troepen lieten ook wat na. Keizer Napoleon Bonaparte drukte zijn stempel op onze wetten en bevolkingsregistratie maar onder zijn regime kwam er nog meer van de grond: hij stichtte een bijzondere school in de Brabantse hoofdstad.
De kunstacademie. Opgericht: 1 oktober 1812. Het begon met vijftien leerlingen, op een zolder aan de Wolvenhoek. Met een budget na een inzameling, die we tegenwoordig 'crowdfunding'' zouden noemen. Het keizerlijke instituut werd in 1828 koninklijk.

Onderwijsboulevard
In die voorbije twee eeuwen - in 2012 vierden ze het jubileum - studeerden duizenden aan het instituut. Enkelen groeiden uit tot bekende kunstenaars, beeldhouwers, architecten en tekenaars.

Anno nu is de kunstacademie onderdeel van Avans en zit aan de Onderwijsboulevard in Den Bosch. Het heeft ook een vestiging in Breda.