Brabantse jongeren verheerlijken wapens en drugs op Instagram: ‘Het is één groot statusspel’

SON - Tientallen Brabantse jongeren verheerlijken wapens, drugs en messen op sociale media, blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. Op de populaire foto-app Instagram poseren ze met wapens in hun hand en staan ze trots tussen de wietplantages. Alles draait om hun imago. De accounts worden gevolgd door duizenden mensen.

De jongens noemen zichzelf ‘strijders’ en ‘straatsoldaten’ en hebben een hekel aan de politie. 'Fuck the police', is de strekking van veel accounts. Op die accounts, die vaak beheerd worden door meerdere mensen, zijn de jongens te zien. De ‘straat shit’, zoals ze het noemen, wordt bekeken door duizenden volgers.


'Te dom voor woorden'
Wapenexpert Jas van Driel heeft geen goed woord over voor de jongens. “Dit is te dom voor woorden.” Hij heeft alle foto’s die in handen zijn van Omroep Brabant bekeken en concludeert dat de tientallen wapens nep zijn. “Dit doen ze echt alleen maar om stoer te doen. Maar als de politie je ziet lopen met dit soort wapens, schieten ze je gewoon neer. Agenten zien echt niet in één oogopslag of dit echte of nepwapens zijn.”

Toch lijken de jongens maar wat blij te zijn met hun wapens, die soms verdacht veel lijken op een kalasjnikov of een revolver. Waarom? “Het is één groot statusspel”, legt criminoloog Jeroen van den Broek uit.

Straatimago
Van den Broek heeft onderzoek gedaan naar het gedrag van straatjongeren op sociale media. “Alles wat ze publiceren is goed voor hun straatimago en daar draait het om.”

ZIE OOK: ‘Foto’s van Brabantse jongeren met wapens moet de politie veel serieuzer nemen’

Zo zijn op een populair account uit Boxtel jongens te zien die zich begeven in een wietplantage. “Blijf volhouden, strijders”, luidt het bijschrift. Een andere jongen staat op de foto met een wapen in zijn hand. Op een volgende foto is het wapen te zien, met een kogel ernaast. Opbrengst: zo’n tweehonderd likes.

'Get a life'
“Dat is waar het om gaat", zegt Van den Broek. "Ze willen zo ‘gangster’ mogelijk gevonden worden. Hoe meer likes, hoe beter.” Wapenexpert Van Driel verafschuwt de jongens. “Don’t get a like, get a life.”

Niet alleen uit Boxtel verschijnen foto’s. Ook in Veghel, Cuijk, Breda, Sint-Hubert en Roosendaal duiken de veelal afgeschermde accounts op.


Extra veiligheid
De jongens uit Breda zeggen de wapens bij zich te hebben voor ‘extra veiligheid’. In Roosendaal spant een 20-jarige jongen de kroon. Zijn account staat werkelijk vol foto’s van hem en zijn vuurwapens, kapmessen en henneptoppen.

De tien boetes die hij vooral voor te snel rijden kreeg, laat hij ook maar al te graag zien. "Dank u meneer de rechter", staat eronder.

Kraak.
In de talkshow Kraak. gaat criminoloog Van den Broek verder in op de vraag wat voor jongeren dit zijn en of we hiervan moeten schrikken. Kraak. is zondagmiddag te zien vanaf twaalf op Omroep Brabant.
Deel dit artikel: