Heavy Hoempa verovert de wereld: 'Dit overtreft alles, het is bizar'

UDEN - Plotseling zijn ze een wereldhit onder metalfans. De van oorsprong Udense mannen van de band Heavy Hoempa keken afgelopen dagen met open mond toe hoe hun filmpje uit 2013 miljoenen keren werd beken op Facebook. Inmiddels staat de teller op 3,4 miljoen views en stromen de verzoekjes van over de hele wereld binnen.
Het filmpje van hun hoempapa-versie van Ace of Spades van Motörhead, dat werd opgenomen in 2013, stond al jaren op YouTube. Maar vorige week werd het plotseling opgepakt door de wereldberoemde website Rock vs. Metal. En toen ging het hard.

Boekingen uit Oost-Europa
"Het is ongelooflijk. We krijgen van alle kanten reacties", zegt saxofonist Robert van Asseldonk. Wie het filmpje heeft geplaatst weet hij niet, maar hij is er dolblij mee. Hij werd op de post geattendeerd toen er vrijdag ineens boekingsverzoeken uit Oost-Europa binnenkwamen. "Ze wilden weten of wij nog een tour zouden doen", zegt Van Asseldonk vol ongeloof.

Het is al de tweede keer in korte tijd dat Heavy Hoempa een miljoenenpubliek bereikt. De band Motörhead zelf plaatste een paar maanden geleden een filmpje, dat door een miljoen mensen werd bekeken. "Toen dachten we: dat overtreffen we nooit meer", grinnikt de saxofonist. Wel dus.Nauwelijks geslapen
De bandleden weten niet wat hen overkomt door het plotselinge succes. In de nacht van zaterdag op zondag heeft Van Asseldonk nauwelijks geslapen. "Ik heb het vijf uur zien worden. Tot mijn vrouw zei: flikker die telefoon nou eens weg. Toen ik 's morgens wakker werd stond de teller op twee miljoen views. Ja, bizar."

Hij chat met mensen uit de Filipijnen, Japan, Amerika en het Oostblok. Allemaal hebben ze interesse in de originele band. Maar of het zover zal komen? "In zo'n weekend kijk je elkaar aan en denk je: zou het echt? Dan maak je bijna plannen voor een wereldtour", zegt Van Asseldonk gekscherend. "Maar dan wordt het maandagmorgen en ben je weer terug in de realiteit. Nu zijn we allemaal weer keurig aan het werk. Maar duidelijk is wel: wat we doen is uniek. Wereldwijd."

Thuiswedstrijd
Komend weekend speelt Heavy Hoempa een thuiswedstrijd. De heren staan namelijk vrijdag én zaterdag op FestyLand in Volkel.
Meer over dit onderwerp:
uden heavy hoempa motörhead muziek festyland