Noordbrabants Museum sleept met Bosch-expo nominatie voor grote internationale prijs binnen

6 oktober 2016 om 19:51
nl
Het Noordbrabants Museum in Den Bosch is samen met het Prado in Madrid genomineerd voor een Global Fair Art Award. De nominatie is voor de twee exposities met werken van Jeroen Bosch die de musea hebben gehouden. De nominaties voor de prijs zijn vanmorgen in Londen bekend gemaakt. Het Noordbrabants Museum hoort op 25 oktober of ze de prijs ook echt krijgen. In februari worden de Global Art Fair Awards in New York uitgereikt.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

De Global Fair Art Awards zijn vooraanstaande prijzen voor tentoonstellingen uit de hele wereld. De Awards kennen elf categoriën. Via internet kan het publiek nog een twaalfde prijswinnaar aanwijzen. Die heet dan de Youniversal. De prijzen zijn een bijzondere vorm van waardering; er zijn geen geldbedragen aan verbonden.
Mooi rijtjeDirecteur Charles de Mooij van het Noordbrabants Museum is enthousiast over de nominatie voor de prijs. "Het is een mooi rijtje musea om tussen te staan."
Om de vijfhonderdste sterfdag van Jeroen Bosch te herdenken, opende koning Willem-Alexander in februari in Den Bosch 'Visoenen van een Genie', een tentoonstelling met zeventien schilderijen en negentien tekeningen van Jeroen Bosch. In drie maanden trok de tentoonstelling 420.000 bezoekers uit de hele wereld en flinke stapels lovende kritieken. In mei reisde een groot aantal schilderijen door naar Madrid waar ook een grote Jeroen Boschtentoonstelling werd gehouden.
Kunstbeurs De Global Fair Art Awards zijn nauw verbonden met de Frieze Art Fair in London, een grote en gerenommeerde internationale kunstbeurs. Het Prado en het Noordbrabants museum zijn genomineerd in de categorie 'Renaissance, Baroque, Old Masters and Dynasties - Solo Artists'.
In de lijst met genomineerden staan de meest vooraanstaande musea van de wereld. Het Victoria and Albert (Londen), het Rijksmuseum, het J. Paul Gettymuseum (Los Angeles) en ook het Kremlin uit Moskou.
Black TieTijdens de bekendmaking van de prijzen op 25 oktober blijft Charles de Mooij in Den Bosch. Als hij samen met het Prado een prijs in de wacht sleept, gaat hij in februari wel naar het bijbehorende 'black-tie-diner' in New York.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.