Dat is nog eens andere koek! Eindhovense wint prijs met groentestroopwafel

EINDHOVEN - Een stroopwafel gemaakt van groenten. De Eindhovense Chloé Rutzerveld bedacht 'm en is er mee in de prijzen gevallen. Ze won donderdagavond met haar project Strooop! een ‘creator-award’ bij De Jonge 100.
De koek bestaat volledig uit groenten zoals bieten, wortels en knolselderij. “Ik maak de stroop van het sap. Met de rest maak ik een soort deegbal, die ik onder een wafelijzer doe”, aldus de uitvindster.

Het leverde de Eindhovense dus een prijs op. De Jonge 100 is een lijst van 100 jongeren die in het afgelopen jaar iets bijzonders hebben gedaan. Ze worden onderverdeeld in vijf categorieën en kunnen een jury- of publieksprijs winnen. Chloé kreeg in de categorie creators de juryprijs. De verkiezing wordt door Ondertussen.nl georganiseerd.

'Valt in de smaak'
“Mensen willen de groentestroopwafel graag proeven”, vertelt ze. “In de wafel herkennen ze de groente wel, maar in de stroop niet. Waar maak je die dan van, vragen ze. Ze geloven niet dat ook dat van groente is gemaakt.”

Chloé bedacht de stroopwafel tijdens het koken. Ze bakte een zoete aardappel en zag dat er een soort stroop uitkwam. Dat zette haar aan het denken. “Het is bizar dat maar weinig mensen zich afvragen wat er allemaal met groenten kan. Ik doe dat wel, want ik ben erg van de gezonde voeding. Ik wilde eerst een suikerspin van groenten maken, maar dit bleek niet te werken. Toen dacht ik aan de typische Nederlandse stroopwafels.”

Nog niet te koop
De groentestroopwafels zijn nog niet te koop, maar hier kan zomaar verandering in komen. “Ik heb volgende week een gesprek met Daelmans, een groot stroopwafelbedrijf”, zegt de Eindhovense. “Het zou super zijn als ze het ook echt op de markt gaan brengen.”

De gezonde lekkernij is van 22 tot en met 30 oktober te proeven tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.