Brabander kun je worden, kijk maar naar Pieter Vreede

TILBURG - Je hoeft hier niet geboren te zijn om je Brabander te voelen. Dat blijkt wel als je sommige beeldbepalende figuren uit onze geschiedenis bekijkt. De bekendste is ongetwijfeld de familie Philips, die uit Zaltbommel kwam maar die we toch meteen in verband brengen met Eindhoven. Pieter Vreede was ook zo'n import-Brabander in hart en nieren. Hij is ook wel bekend geworden door een zeldzame gebeurtenis in ons land: een staatsgreep.
Op 8 oktober 1750 wordt Pieter Vreede geboren. In Leiden. Hij krijgt een interessante levensloop, raakt in de ban van de revolutionaire gebeurtenissen in Europa eind 18e eeuw en komt in verzet tegen het bewind van de Oranje-stadhouders. Als de grond te heet wordt onder zijn voeten vlucht hij naar het zuiden.

Democratie
In die woelige periode waait de revolutie uiteindelijk ook over naar de Nederlanden. De Franse troepen brengen de radicale nieuwe ideeen en bezetten het land. We krijgen voor het eerst iets wat lijkt op democratie. Breda heeft in 1793 de primeur met de eerste vrije verkiezingen. Dat opent mogelijkheden voor Pieter, die tussen de bedrijven door ook nog een textielfabriek leidt.  

In 1796 is hij vertegenwoordiger in het nieuwe parlement in Den Haag, voor de stad Bergen op Zoom. Hij maakt de tweedstrijd mee tussen politici aan de ene kant die willen dat de gewesten de macht krijgen en aan de andere kant de mensen die willen dat er een eenheidsstaat kwam met alle macht bij de centrale regering in Den Haag. In 1798 volgt een staatsgreep, gesteund door de Franse bezetter en ook door Pieter.


Kalender van Ooit verhuist
Patrick Timmermans vertelt over deze Hollandse Brabander (of Brabantse Hollander, het is maar net hoe je het bekijkt) in de Kalender van Ooit, de wekelijkse geschiedenisrubriek van Omroep Brabant.

De rubriek verhuist van zaterdagochtend naar zondagochtend en is voortaan exclusief op de radio.