Wie is Festus Talam, de winnaar van de Eindhovense marathon?

EINDHOVEN - Festus Talam, de winnaar van de Eindhovense marathon was tot vandaag een grote onbekende. Wie is de 21-jarige Keniaan, wiens moeder een paar dagen voor de marathon bij een ernstig ongeluk betrokken raakte?

Een kleine vergissing vlak voor de finish leek misschien nog roet in het eten te gooien, maar eigenlijk kon het al niet meer fout gaan. Festus Talam won, ook met een paar meter extra in de benen de Eindhovense marathon met een tijd van 2.06.26.

LEES OOK: 'Totaal onbekende' Festus Talam wint Eindhovense marathon

Moeder ernstig gewond
Wedstrijdleider Marc Corstjens vertelde aan Omroep Brabant dat de moeder van de Keniaan onlangs bij een ernstig auto ongeluk betrokken is geweest. Dit gebeurde drie dagen voordat de renner naar Eindhoven zou vertrekken. Het weerhield de sportman niet zich te herpakken en in Eindhoven een prestatie van formaat neer te zetten.

Corstjens: "Dan merk je dat hij mentaal enorm sterk is, dat hij hier toch doet wat er van hem gevraagd wordt". Talam was de eerste atleet die gecontracteerd werd voor de marathon. Hij was ingehuurd als 'haas', de tempomaker onder de favorieten. Maar nu is hij dus ook degene die als eerste de finish wist te bereiken.

Over de toekomst van de renner is Corstjens duidelijk: "Hij zal een hele grote worden."Niet totaal onbekend
Festus Talam is geboren op 20 oktober 1994 in Kenia. Nooit eerder liep hij een hele marathon. Eerder dit jaar rende hij wel al in het Zweedse Göteborg, daar liep hij een halve marathon in een tijd van 1:01:48.

Zijn persoonlijke record haalde hij in 2015 in Verbania (Italië), waar hij de tien kilometer in 28:19 minuut wist te finishen.
Deel dit artikel: