Junior Karlijn Swinkels uit Handel pakt wielergoud in Qatar

DOHA - Karlijn Swinkels heeft in Doha de wereldtitel tijdrijden veroverd bij de junioren. De 17-jarige wielrenster legde het parcours van 13,7 kilometer als snelste af, in 18 minuten en 21 seconden. Swinkels troefde in het snikhete Qatar alle favorieten af.

De wielrenster uit Handel bleef de Italiaanse Lisa Morzenti ruim 7 seconden voor, de Française Juliette Labous moest als nummer drie al meer dan 20 tellen toegeven. Maaike Boogaard, de tweede Nederlandse deelneemster aan de tijdrit, werd twaalfde op 50 seconden van Swinkels.Swinkels eindigde vorige maand bij de EK in Plumelec nog als zesde, op bijna driekwart minuut van Morzenti. In Doha greep de Handelse echter de macht.

'Hot seat'
Ze startte als een van de laatste rijdsters en dook een halve minuut onder de Amerikaanse Skylar Schneider, die op dat moment de eerste plaats in handen had. Vanaf de zogeheten 'hot seat' zag Swinkels vervolgens hoe Morzenti en Labous, de nummer drie van de EK, zich stukbeten op haar sterke tijd.

"Ik kan het niet geloven", stamelde Swinkels met tranen in haar ogen. "Het is gewoon gelukt! Op het EK werd ik zesde, daarna heb ik alleen maar getraind op mijn tijdritfiets. Vooral op het bochtenwerk heb ik me goed voorbereid. Geweldig dat het gelukt is."

Horloge
Op het podium kreeg ze de regenboogtrui en gouden medaille. De Belgische wielerlegende Eddy Merckx
overhandigde Swinkels als extraatje nog een horloge.
Meer over dit onderwerp:
wielrennen qatar doha wk swinkels handel
Deel dit artikel: