OM onderzoekt zwijgcontract Panorama en No Surrender

12 oktober 2016 om 13:28
nl
Het Openbaar Ministerie onderzoekt het contract waarin hoofdredacteur Frans Lomans van Panorama verklaart geen (negatieve) artikelen meer te wijden aan motorclub No Surrender. De vraag is of er sprake is van bedreiging of afpersing, want dat is strafbaar.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

De top van motorclub No Surrender heeft het tijdschrift Panorama in 2014 met bedreigingen en dat contract gedwongen om af te zien van publicaties over de motorclub. No Surrender stond destijds onder leiding van Klaas Otto uit Bergen op Zoom.
Twee kopstukken van No Surrender lieten hoofdredacteur Frans Lomans tegen zijn zin een contract ondertekenen waarin stond dat verslaggeefster Mylène de la Haye niet meer mocht schrijven over No Surrender. Dat schrijft NRC. Panorama riskeerde een boete van 5000 euro als het blad zich niet aan de overeenkomst zou houden.
Geen aangifteRechercheurs hebben onlangs met Lomans gesproken over het voorval maar de hoofdredacteur heeft geen aangifte gedaan. Lomans vertelde woensdag op Radio 1 dat hij zich niet bedreigd voelde, maar dat het beter was om te tekenen omdat de twee motorclubleden dreigden zijn verslaggeefster te gaan opzoeken.
De rechtbank bespreekt donderdag de voortgang van een strafrechtelijk onderzoek naar Klaas Otto, de oprichter en oud-leider van No Surrender. Otto zit sinds juli vast voor witwassen, afpersing, mishandeling en brandstichting. Hij zou ook verdacht worden van het beramen van een liquidatie.
ZIE OOK: Ex-leider No Surrender Klaas Otto wilde motorbaas vermoorden
Crimineel geldUit onderzoek van de politie komt naar voren dat Otto de afgelopen jaren 'aanzienlijke bedragen' heeft uitgegeven maar dat er geen legale herkomst van het geld is gevonden. De politie vermoedt daarom dat het om crimineel geld gaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.