Speuren naar een studentenleven dat veel te vroeg stopte

TILBURG - Het waren Tilburgse studenten van in de twintig. De Tweede Wereldoorlog brak uit en ze besloten te vechten tegen de bezetter. Dat liep dramatisch af, met de dood, de gevangenis, concentratiekamp of slagveld. De jonge mannen zijn in de vergetelheid geraakt.
In het Tilburgs Archief probeert een onderzoeksteam van ongeveer twintig vrijwilligers alles te weten te komen over die mannen en ze de prominente plek te geven die ze verdienen. Ook in andere archieven wordt gezocht naar gegevens. Opmerkelijk genoeg is er veel nog niet bekend, de lijst met een twintigtal namen is mogelijk zelfs incompleet.Wie waren hun ouders, waar woonden ze, wat waren hun vrienden en relaties? Hoe, waar en wanneer kwamen ze om het leven? Hebben ze nog iets aan dagboeken of brieven nagelaten? Onderzoeker Liesbeth Hoeven van de universiteit in Tilburg wil zo veel mogelijk vinden aan schriftelijk bewijs en als het kan ook nog vrienden en nabestaanden, levende herinneringen.

Puzzel
Alle puzzelstukjes worden bij elkaar gebracht en met die reconstructie van hun leven wordt dan vervolgens een digitaal monument gebouwd, waarbij je met een paar keer klikken iemand zijn leven kan overzien. Voor de komende generaties. Het is de bedoeling dat monument op 4 of 5 mei volgend jaar te onthullen, in combinatie met een venieuwde herdenkingsplek op de universiteit.

De zoekactie is sinds enkele weken aan de gang in het Regionaal Archief in Tilburg. Na een oproep voor vrijwilligers volgde een oproep aan nabestaanden. Het project wordt geleid vanuit het Tilburg Cobbenhagen Center, op de universiteit, waar de studenten ooit zaten. Ook studenten van nu werken mee. Voor een van de speurders zit er een persoonlijke tint aan. Tilburger Rene Norenburg, zoekt Rene Norenburg, zijn oom die omkwam in een Duits concentratiekamp.

Speurders
Kriskras van donderdag 13 oktober gaat over de zoekactie in archieven naar de mens achter de naam. Willem-Jan Joachems volgt de speurders in een van de zalen van het Regionaal Archief Tilburg.  Het is niet de enige plek waar gewerkt wordt aan een digitaal monument. Op de provinciale herdenking onlangs in Waalre kondigde de provinciaal archivaris Rene Bastiaanse een digitale Brabantse erelijst aan, die nog gebouwd gaat worden.

De namenlijst
Dit zijn de namen van de oorspronkelijke lijst met omgekomen studenten (mogelijk staan er fouten in, daarom is het onderzoek dus in volle gang)

-Henk Koehorst uit Breda, Henk is geboren in Amsterdam, op latere leeftijd verhuist hij met zijn familie naar Breda.
-Piet Haanebrink uit Eindhoven, Piet is geboren in Rotterdam en overleden in Eindhoven
-Nico van Kerkoerle uit Tilburg,
-Frans van Gulick uit Oss, Frans is geboren in Huisseling, een klein dorpje in de buurt van Oss
-Jan Heijnen uit Roosendaal,
-Frans van Spaendonck uit Tilburg,
-Gerard van de Ven uit Roosendaal,
-Theo Vogels uit Hilvarenbeek, Theo is geboren in Tilburg en later verhuisd naar Hilvarenbeek
-Rene Norenburg uit Tilburg, geboren in Amersfoort en later verhuisd.
-Marius van de Wildenberg uit Haaren, Marius is geboren in Loon op Zand en later verhuisd naar Haaren
-Adriaan Brekelmans, geboren in Biest-Houtakker  
-Nico Wolf, geboren in Veghel

Onderstaande studenten komen vrijwel zeker van buiten Brabant (maar ook hier geldt: honderd procent zekerheid is er niet)
-Charles Nijst.
-Hans Mooren
-Frits Coerwinkel
-Hans Schoon
-Geert Peters
-Jacques Ruijgers
-Wim van Kempen
-Guus Born
-Wiel Wertz