Unieke archelogische vondst bij Oss, maar wat voor (mini) beeldje is dit?

OSS - Het is een bronzen beeldje van slechts een paar centimeter groot. Maar toch is het bijzonder, zeggen archeologen: "In Nederland is niet eerder zo'n vondst gedaan." In Maren-Kessel bij Oss werd donderdag vol trots het piepkleine beeldje gepresenteerd. Wat het precies is, is alleen nog een raadsel.
Het beeldje werd gevonden door amateurarcheoloog Julian Vendelmans. Hij was met zijn metaaldetector aan het zoeken tussen Kessel en Lith. "Ik kwam eerst vooral blikjes en andere waardeloze dingen tegen", vertelt Julian. "Tot mijn detector weer begon te piepen en ik een soort bronzen klompje in mijn hand had."


Vaker Romeinse dingen gevonden
De amateurarcheoloog had meteen door dat hij iets bijzonders had gevonden. "Ik stond er van te kijken dat het zo'n mooi beeldje was", zegt Vendelmans. "Het lijkt op een Romeins godenbeeldje. Maar dat is het ook weer niet." Experts die het beeldje bekeken waren compleet verbaasd. Het zag er anders uit dan ze tot nu toe hebben gezien.

Het is niet vreemd dat er in het gebied voorwerpen uit de Romeinse tijd worden gevonden. In de jaren '70 en '80 zijn op de plek waar de Maas en Waal bijeenkomen al duizenden archeologische vondsten opgebaggerd uit de late ijzertijd en de Romeinse tijd. Onlangs werd duidelijk dat er in het gebied een grote veldslag zou zijn geweest.

'Het is een raadsel'
Gemeentearcheoloog Richard Jansen van de gemeente Oss zegt dat het beeldje een mysterie is. "Het ligt voor de hand om te zeggen dat het Romeins is", zegt hij. "Maar als je heel goed kijkt naar de decoraties dan kan het ook iets anders zijn. Het is nog een raadsel."

Het beeldje is vanaf zaterdag te zien in Museum Jan Cunen. Jansen hoopt dat iemand kan helpen het mysterie op te lossen. "Hopelijk loopt er iemand binnen en die zegt, hé, dat ken ik."
Meer over dit onderwerp:
oss maren-kessel lith archeologie romeinen