Video

Wielrennen in de woestijn onverantwoord? 'Ik heb nog geen renner horen klagen'

15 oktober 2016 om 18:54
nl
Een WK wielrennen in de woestijn, is dat nog verantwoord? De hitte in Qatar verdeelt het peloton al de hele week. Bobbie Traksel is namens de atletencommissie van de UCI de schakel tussen de renners en de organisatie. Volgens de oud-renner uit Rucphen heeft er nog niet één wielrenner geklaagd. 'De renners willen alleen de volle afstand rijden.'
Profielfoto van van der Zon Job
Geschreven door
van der Zon Job

Ook de Brabantse renners uitten eerder deze week hun zorgen. "Er valt over te discussiëren", zegt Marianne Vos en volgens Danny van Poppel schiet zijn hartslag omhoog als hij een sprintje trekt. "Alsof er een föhn in je gezicht blaast."
Toch merkt Traksel in de gesprekken die hij als voorzitter van de atletencommissie met de renners voert geen weerstand. Hij noemt de weersverwachting van 34 graden voor dit weekend 'niet extreem'. "Ik hoor ook dat het asfalt niet smelt, zoals in de Pyreneeën. Ik vroeg bijvoorbeeld aan Tiffany Cromwell of het niet te gek is. Ze zei: 'Ik kom uit Adelaide, daar is het 45 graden. Hier is het lekker.' Bij de Nederlandse ploeg is Niki Terpstra mijn contactpersoon. Als er iets is, weten ze me te vinden."
IJzingwekkende beeldenWielrenners uit alle leeftijdscategorieën en van verschillende federaties hebben in Qatar een pil gekregen waar een chip in zit, zodat iedere minuut de lichaamswaarden uitgelezen kunnen worden. "Bij geen enkele renner is tot nu toe gebleken dat het niet goed was", pareert Traksel de kritiek dat fietsen in deze omstandigheden onverantwoord is.
Toch verschenen er tijdens de juniorenwedstrijd ijzingwekkende beelden van de Noor Iver Knotten, die stuiptrekkend op het asfalt lag. Ook na de finish stortten bij de wedstrijden deze week diverse renners in elkaar. Traksel wijt dat aan gemiste bidons: "Ik heb zelf bij de junioren ook grote blunders gemaakt tijdens een WK. Er zijn spanningen en er komt stress bij, waardoor je een bidon mist. Dan heb je wel meteen een probleem. Twee bidons per uur en geen water, maar een speciale dorstlesser."
Race inkorten? 'Doe maar niet'De UCI liet eerder deze week weten dat de races in Doha ingekort kunnen worden als het weer te extreem wordt. "Toen kreeg ik meteen een hoop bondscoaches aan de lijn. Om dat vooral niet te doen. Ze hebben allemaal iemand in de ploeg die juist deze omstandigheden nodig heeft om te kunnen winnen."
Traksel verwacht dan ook een afvalrace in de woestijn, die niet voor iedere sprinter is weggelegd. "Met dit parcours in Nederland krijg je een massasprint van tweehonderd man. Nu zal dat maximaal vijftig man zijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.