Meisje dat als 14-jarige haar baby doodde, hoeft niet de cel in na haar wanhoopsdaad

BREDA - Een destijds 14-jarig meisje uit Breda dat haar pasgeboren baby doodde is maandag veroordeeld tot voorwaardelijke jeugddetentie van acht maanden met een proeftijd van twee jaar. Ook moet ze behandeld worden door de GGz. De tienermoeder stopte in december 2014 het dode lichaampje in een vuilniszak en legde het jongetje op de galerij van een flat.
Volgens de kinderrechter heeft het meisje, dat inmiddels 16 is, zich schuldig gemaakt aan een 'zeer ernstig delict'. "Het is wettelijk en overtuigend bewezen dat verdachte de baby heeft gedood uit vrees dat de baby ontdekt werd",aldus de rechter.De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. In het vonnis is rekening gehouden met die vrees, de jeugdige leeftijd van de verdachte en het feit dat ze verminderd toerekingsvatbaar is.

Bevallen boven wc
Het meisje was in 2014 zwanger van haar toenmalige vriendje. Daar kwam ze pas na vier tot vijf maanden zwangerschap achter. Ze was te laat voor een abortus en durfde er met niemand over te praten. Niemand mocht weten dat ze al seks had. Zo wilde ze haar ouders, in het bijzonder haar moeder, niet teleurstellen.

In de nacht van 27 op 28 december 2014 beviel het meisje van het jongetje. Dat deed ze halfstaand boven de wc in het huis van de vriendin van haar vader. In haar eentje. Haar vader en zijn vriendin lagen in de slaapkamer naast de toilet op bed.


Toilet schoongemaakt met wc-papier
Het baby'tje belandde in de wc-pot. Na de bevalling spoelde het meisje de wc door, haalde daarna het kindje eruit en maakte ze de toiletruimte met twee rollen wc-papier schoon. Dat moest allemaal heel snel, want haar vader moest naar de wc.

Volgens de verdachte bewoog het baby'tje niet en maakte het kindje ook geen geluid. Ze dacht dat het kindje dood was, stopte het lichaampje en de moederkoek in een vuilniszak en legde het op de galerij in de gesmolten sneeuw, in de vrieskou. Het meisje vroeg de vriendin van haar vader om maandverband en ging vervolgens in bed liggen. Hulpeloos alleen.

Voetje van baby
De afschuwelijke vondst enkele dagen later op 30 december 2014 leidde tot veel beroering. Een bewoonster van de flat aan de Ganzerik in stadsdeel Haagse Beemden vond de zak en dacht in eerste instantie dat er een konijnenpootje in zat. Maar het bleek het voetje van het babylijkje te zijn.

ZIE OOK: 'Ik dacht dat ik een konijnenpootje zag, het was een babyvoet'De recherche begon meteen een groot onderzoek. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verrichtte sectie op het dode lichaampje. Daaruit bleek dat het kindje na de bevalling nog leefde en is gestorven aan onderkoeling, weefselschade en zuurstofgebrek. Of een combinatie hiervan.

DNA match
Een paar weken later werd de moeder van het jongetje gevonden. Een DNA-match wees dat uit het destijds 14-jarige meisje de biologische moeder was.

ZIE OOK: 'Schokkend, deze tienermoeder heeft dit nooit zo bedoeld'

Op de plaats waar de baby was gevonden, werden destijds knuffels en bloemen neergelegd. Naar aanleiding van de vondst van het dode kindje ontstond in West-Brabant een discussie over een vondelingenkamer. In april vorig jaar werd de eerste vondelingenkamer van Brabant geopend in Oudenbosch.