Olivier B. Bommel en Tom Poes zijn nog springlevend dankzij Veldhovense

VELDHOVEN - Na dertig jaar komt er een nieuw avontuur uit van Olivier B. Bommel en Tom Poes en dit is onder anderen te danken aan Henrieke Goorhuis uit Veldhoven. Zij zorgde voor de tekeningen bij het verhaal van Henk Hardeman.

Hun album heeft de titel 'Het lastpak' en is een ode aan het werk van Marten Toonder, de geestelijk vader van het stripduo, die in 1993 overleed.Al van jongsaf aan gek van tekenen
Tekenen, van met name dieren en strips, doet Henrieke al vanaf erg jonge leeftijd. Volgens haar moeder maakte ze op haar derde al een tekening op de computer. Vooral Donald Duck was een 'hele grote inspiratiebron'. De Veldhovense heeft ook aan het blad geleverd, maar inmiddels is ze met een andere opdracht bezig, in Amsterdam.


"Tekenen maakt me blij en als ik zie dat andere mensen mijn werk leuk vinden, dan ben ik gelukkig", vertelt de 26-jarige Veldhovense. Toch vond ze het wel spannend toen haar het verzoek bereikte om de illustraties te verzorgen voor 'Het lastpak'.

'Eigen stijl'
"Er was een wedstrijd uitgeschreven voor het verhaal. Henk won en ik ben achteraf gevraagd een proeftekening te maken. Het leek me een uitdaging. Uiteindelijk ben ik nooit helemaal tevreden met mijn tekenwerk, maar ik denk dat het toch wel mooi geworden is. De echte kenners zullen zien dat het geen werk van Toonder zelf is, maar ik ben blij dat er wat van mijn eigen stijl, mijn handschrift in terug te vinden is. Het is helemaal geweldig dat ik tekeningen heb mogen maken van iets waar ik vroeger fan van was."

Meer vertrouwde karakters
In 'Het lastpak' komen ook andere vertrouwde karakters aan bod zoals burgemeester Dickerdack, Markies de Canteclaer en de wantrouwige journalist Argus.

'Het lastpak' draait om Obbe Zwavel, een mysterieus figuur die met een rugzak de dagelijkse zorgen wegneemt van de inwoners van Rommeldam. Dat klinkt positief, maar er zit een keerzijde aan. Het moet wel spannend zijn. Gelukkig weten Olivier B. Bommel en Tom Poes een ramp voor hun stadje te voorkomen.

Jubileumjaar voor Tom Poes
Het is dit jaar overigens 75 jaar geleden dat Tom Poes als stripfiguur zijn debuut maakte in De Telegraaf. Dat was ook de aanleiding van de wedstrijd, waarmee Henrieke Goorhuis haar eerste grote en vooral bijzondere stripklus verwierf.

'Het lastpak' wordt uitgegeven door De Bezige Bij en komt 3 november uit.
Deel dit artikel: