NAC-talent keert met gemengde gevoelens terug uit Haïti: 'Dit pakken ze me niet meer af'

2 november 2016 om 16:26 • Aangepast 21 november 2020 om 06:24
nl
Met gemengde gevoelens is Richelor Sprangers teruggekeerd bij NAC. De aanvoerder van de A1 van de club uit Breda maakte zijn debuut voor Haïti onder 20 en won met die ploeg het Caribisch kwalificatietoernooi. Naast die mooie momenten had Sprangers het ook zwaar. "De omstandigheden waar de mensen daar in leven, dat was schrikken."
Profielfoto van Eijkhout Fabian
Geschreven door
Eijkhout Fabian

De jongeling, die in Haïti is geboren en op zijn vierde werd geadopteerd, is net terug. "Ik ben bijna twee weken weggeweest en heb heel veel meegemaakt", zegt Sprangers. Na een korte stilte gaat hij verder. "Er zijn heel veel dingen waar ik van geschrokken ben. Maar er zijn ook heel veel dingen waarvan ik denk: dit pakken ze me niet meer af. Ik kijk met gemengde gevoelens terug op het avontuur."
ZIE OOK: Haïti ligt in puin door orkaan, maar NAC-talent Sprangers gaat er toch spelen
'Ik zat er heel erg mee'Sprangers sprak met zijn familie over de uitnodiging om voor de nationale ploeg uit te komen. Er was een trots gevoel, maar tegelijkertijd was er het feit dat het eiland in puin ligt. "De omstandigheden waar mensen in moeten leven, daar ben ik van geschrokken. Je krijgt er vooraf wat van mee, ik heb het er ook met mijn ouders over gehad. Maar wanneer je het ziet..."
"De eerste paar dagen heeft dat wel echt invloed op mij gehad", vervolgt Sprangers zijn verhaal. "Ik zat er heel erg mee. Mijn trainingen hebben daar ook wel onder geleden. Ik heb toen een gesprek met de trainer gehad. Die zei: 'Zo leven wij hier, wij zijn het gewend'." De achttienjarige Sprangers zat er meer mee dan de mensen die er dagelijks mee te maken hebben. "Ja, bijna wel inderdaad. Het gesprek was een mentaal steuntje in de rug."

Wachten op privacy instellingen...

'Vreselijk genoten'Sprangers, geboren in Port-au-Prince op Haïti en op jonge leeftijd naar Nederland gekomen, heeft niet alleen ellende meegemaakt. Op voetbalgebied was het juist een prachtige reis. "Ik heb vreselijk veel genoten. Als je ziet hoe de beleving is. De passie die ze uitspreken tijdens een speech voor, maar ook na de wedstrijd. En het publiek, prachtig.”
Door de winst op het Caribische kwalificatietoernooi heeft Haïti onder 20 zich geplaatst voor de Concacaf Cup onder 20. “De coach heeft me meteen uitgenodigd voor het volgende toernooi. Maar ik wilde eerst naar huis, naar mijn familie. Het volgende toernooi duurt nog even. Nu wil ik me concentreren op NAC, school en mijn familie. Ik heb nog genoeg tijd om er over na te denken.”
‘Mezelf laten zien bij NAC’De aanvaller richt zich nu weer op NAC, waar hij nu in de A-jeugd speelt. "Mijn ploeg doet het goed. We willen weer terug naar de Eredivisie. Zelf hoop ik meer speelminuten te maken bij Jong NAC. En ik wil mezelf laten zien aan de trainers van het eerste elftal, tonen dat ik er volgend seizoen klaar voor ben."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.