Zwarte Piet blijft zwart in Het Kasteel van Sinterklaas in Helmond

HELMOND - De Zwarte Pieten die dit jaar in Het Kasteel van Sinterklaas in Helmond wonen, blijven onverminderd zwart. Dat meldt de organisatie achter Het Kasteel van Sinterklaas aan Omroep Brabant. Veel Sint-comités wachten af wat Het Sinterklaasjournaal doet met het uiterlijk van de pieten, maar in Helmond laten ze zich daar niet door beïnvloeden.
“Het moet heel raar lopen als de Zwarte Pieten in het kasteel niet zwart zijn dit jaar”, zegt Marleen van Engelen, van de stichting Sinterklaasstad Helmond.Traditie
Het recente besluit van RTL om alleen nog ‘Roetveegpieten’ te laten zien was voor de organisatie geen reden om het uiterlijk van de Helmondse Pieten te heroverwegen: “Wij willen niet meedoen aan de discussie, daarom laten wij Piet nu gewoon zoals hij was. Daarbij speelt de traditie wel mee.”

Ook wanneer blijkt dat Het Sinterklaasjournaal, dat door veel comités als toonaangevend wordt beschouwd, geen traditionele Zwarte Pieten meer laat zien, blijven de pieten in Helmond zwart. “Zaterdag komt de Sint al aan, het is kort dag als we nog iets zouden willen aanpassen.” Dinsdag is het kasteel open.


Geen Klachten
De discussie rondom de pieterbazen is bepaald niet nieuw. Bij het Kasteel van Sinterklaas merken ze daar echter weinig van, zegt Van Engelen. “Vorig jaar was de discussie er ook en ook toen waren onze Pieten gewoon allemaal zwart. We hebben toen geen enkele klacht gehad daarover.”

Of ze het uiterlijk van de pieten aan gaan passen als er dit jaar wel klachten komen, weten ze bij het comité nog niet. “We gaan er niet vanuit dat dat gaat gebeuren, maar mocht dat het geval zijn, gaan we er dan opnieuw over nadenken”, besluit Van Engelen.