Specialist: 'Brand Someren had geblust kunnen worden met minder overlast voor buurt'

SOMEREN - De gemeente Someren heeft een kans laten liggen om de brand in de bandenberg van de firma Van den Hoogen Recycling te laten blussen op een manier die veel minder nadelige gevolgen heeft voor de omwonenden. Dat zegt Jan Knegt uit Coevorden.

Hij is eigenaar van Fastechnologie en hij beweert een methode te hebben die beter is dan de brandweer nu gebruikt. De gemeente Someren heeft die afgewezen. Knegt weet niet waarom. Hij vermoedt vanwege de kosten.

LEES OOK: Niemand kan de brand in Someren-Heide blussen: 'Dit kan nog weken duren'

Toen Knegt zondag van de brand hoorde bood hij direct zijn diensten aan. Hij blust met F500, een middel waarmee ook brandende lithiumbatterijen kunnen worden geblust.

Maandagmiddag om vier uur nodigde de gemeente Someren hem uit zo snel mogelijk een demonstratie te komen geven. "Ik begreep dat ze maandag op internet naar mijn bedrijf hebben gezocht en op grond van wat ze hadden gezien, besloten hebben mij uit te nodigen", zegt Knegt. Hij laadde alle benodigde materialen in en stapte meteen in de auto. Knegt was om 19.15 uur in Someren. Na een korte bespreking gingen Knegt en de leidinggevende brandweermensen naar het terrein van Van den Hoogen om een test te doen.

Iedereen was onder de indruk
"Iedereen was onder indruk van het resultaat", aldus Knegt. "Er werd mij gevraagd of ik de klus binnen drie dagen kon klaren. Ik heb toen meteen gezegd dat dat nooit zou lukken en dat het zeven dagen zou duren als we de klok rond zouden werken", zegt Knegt.

Hij kreeg desondanks opdracht een offerte te maken die dinsdag om 12.00 uur klaar moest zijn. De Drent buffelde de hele nacht door en dinsdagmorgen om half vijf was hij klaar. Ruim op tijd.

LEES OOK: Basisschool Someren-Heide twee dagen dicht vanwege dagenlange brand


Daarna bleef het ruim een dag stil. Woensdag om 16.00 uur kreeg Knegt een telefoontje dat er geen gebruik gemaakt zou worden van zijn diensten. Er is volgens hem geen reden opgegeven voor de afwijzing, maar hij vermoedt dat de gemeente Someren het te duur vond.

Frustratie
Daar heeft hij begrip voor. "Het is een behoorlijk bedrag en we hebben het over gemeenschapsgeld", zegt Knegt. Maar zijn frustratie is niet minder. Het is maar net waar je als gemeente voor kiest, is zijn redenering.  "Zoals het nu gaat, gaat het niet sneller dan ik het kan, maar mijn methode is veel milieuvriendelijker en zorgt voor veel minder overlast in de buurt.  Bij de bestrijdingsmethode zoals die nu wordt toegepast kunnen nog steeds stoffen vrijkomen die schadelijk zijn. Met de methode die wij gebruiken is die kans erg klein", aldus Knegt.

LEES OOK: Bewoners Karspoor op de vlucht voor rook na enorme brand in Someren-Heide


De gemeente Someren zegt op haar website dat het foam F500 niet het gewenste effect had. Knegt: "Voordat ik 's nachts met het maken van de offerte begon, heb Ik expliciet gevraagd of ze mijn methode geschikt vonden. Het antwoord was toen dat ze mij geen offerte zouden laten maken als ze niet enthousiast over de proef zouden zijn geweest".

Op het filmpje is een demonstratie te zien van het blussen met F500. Dit is niet de proef in Someren.Deel dit artikel: