'Nieuw rampenplan West-Brabant houdt geen rekening met ramp vlak over de grens'

14 november 2016 om 21:18
nl
Milieuvereniging Benegora heeft grote twijfels over een nieuw rampenplan voor Midden- en West-Brabant. In het plan wordt niet gesproken over wat er moet gebeuren als er zich in België een ramp voordoet.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

Benegora stuurde twee weken geleden een boze brief over de conceptversie van het rampenplan naar de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en de gemeente Woensdrecht.
Een van de punten die de vereniging aanhaalt, is dat er in het rampenplan nergens op een rijtje staat wat de risico's in België zijn. Hoe Midden- en West-Brabant dan wordt geïnformeerd blijkt ook niet uit het plan, net als wat de hulpdiensten moeten doen in zo'n geval.
KerncentraleRisico's zijn er vlak over de grens namelijk genoeg. Op steenworp afstand van Ossendrecht liggen namelijk veel petrochemische bedrijven, net als de door schandalen geplaagde kerncentrale Doel.
LEES OOK: 'Gevolgen kernramp zwaar overschat'
Het conceptplan is op 21 september opgesteld en hier volledig te lezen (PDF, 1,3 MB). De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant schrijft in het plan wel dat communicatie met België via het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS) loopt. "Hiermee heeft België structureel toegang tot de laatst vastgestelde versie van dit plan."
ChecklistOok staat bij de checklist voor elk rampenscenario dat omliggende regio's of België waar nodig geïnformeerd moeten worden. Hoe het werkt als er iets in België zou gebeuren, wordt niet behandeld.
De veiligheidsregio kan maandagavond nog geen duidelijkheid geven over de brief van Benegora en komt daar op een later moment op terug.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.