Angst voor degradatie regeert bij FC Oss: 'Handhaving is van levensbelang'

16 november 2016 om 14:28
nl
Het gaat sportief slecht met FC Oss, de ploeg staat namelijk voorlaatste in de Jupiler League. En dat is een linke plek, want de nummer laatst degradeert dit seizoen naar de Tweede Divisie. Als het nu mis gaat, kan dat funest zijn voor de club. "We hebben de laatste tijd veel geïnvesteerd, maar dan wel voor een toekomst in de Jupiler League", zegt directeur Peter Bijvelds.
Profielfoto van Strater Ronald
Geschreven door
Strater Ronald

Het is eigenlijk best sneu voor iedereen die FC Oss een warm hart toedraagt. Nadat de ploeg vorig seizoen als rode lantaarndrager eindigde, is het sportief nu weer kommer en kwel. Onder leiding van de nieuwe trainer François Gesthuizen voetballen de Ossenaren weliswaar niet slecht, maar krijgt de ploeg veel te veel goals tegen en staat daarom een-na-laatste. FC Oss kan het niet gebruiken in een seizoen waarin voor het eerst weer gedegradeerd kan worden naar de amateurs.
LEES OOK: Topscorer Tom Boere wil met FC Oss weg uit onderste regionen Jupiler League
AngstJe voelt -na dertien gespeelde wedstrijden- soms al de nervositeit binnen de club. "Als je voorlaatste staat, dan bestaat die angst", zegt Peter Bijvelds, directeur van FC Oss, over de kans om te degraderen. "Ik merk die angst en die angst begrijp ik ook. Maar angst is een slechte raadgever, het is nu aan ons om de juiste beslissingen te nemen."
ToekomstBeslissingen die erg belangrijk gaan zijn, misschien wel cruciaal voor de toekomst. Want eigenlijk ziet die toekomst er best aardig uit voor FC Oss. De club heeft namelijk een prachtig nieuw hoofdgebouw neergezet, waarmee de commerciële mogelijkheden flink worden uitgebreid. "Wij willen een heel stabiele club worden in de Jupiler League die ook meedoet om de prijzen", zegt een -terecht- trotse Bijvelds.
LEES OOK: FC Oss-trainer Gesthuizen wordt afgerekend op komende twee duels
'Handhaving is van levensbelang'Degradatie komt dan natuurlijk niet in de plannen voor. Het overkwam FC Oss in 2010, de ploeg speelde daarna een seizoen bij de amateurs. Een horrorscenario voor directeur Bijvelds: "De club heeft die tegenslag toen overwonnen, maar dat wil niet zeggen dat wij een tweede keer zo'n tegenslag kunnen hebben. Er is geen zekerheid dat je zo'n tegenslag te boven komt."
Een stap terug naar amateurniveau betekent waarschijnlijk een sportief failliet, maar heeft natuurlijk ook grote gevolgen op andere gebieden. "Dat heeft ook financieel heel veel consequenties", beaamt Peter Bijvelds. "We hebben de afgelopen periode heel veel, maar ook verantwoord, geïnvesteerd. Maar dan wel voor een toekomst in de Jupiler League. Het zou een enorme tegenslag zijn. Het staat als een paal boven water dat handhaving in deze competitie van levensbelang is."
Tegenvallende resultatenFC Oss heeft er dus vooral voor gekozen om even in stenen te investeren. Uiteraard met de bedoeling om daar later winst mee te pakken. Dat heeft natuurlijk consequenties voor het kapitaal dat je (niet) op het veld hebt staan. Nog steeds is een groot deel van de selectie van FC Oss semi-prof. De nieuwe coach, François Gesthuizen, moet wat dat beteft roeien met de riemen die hij heeft en opboksen tegen professionelere clubs met veel grotere spelersbegrotingen.
De resultaten vallen na dertien wedstrijden dan ook tegen. De ploeg voetbalt aardig, heeft zelfs de topscorer van de Jupiler League in huis, maar krijgt teveel goals tegen. Gesthuizen weet dat hij meer uit deze selectie kan en moet halen. Hij werk daar hard aan en de laatste wedstrijd werd dan ook afgesloten met een verdienstelijk punt uit bij FC Emmen.
Groot belangDe vraag is of de oefenmeester van de club de tijd krijgt om het zaakje vlot te trekken. De belangrijke duels tegen de concurrenten Achilles'29 en Jong FC Utrecht zullen daar bepalend in zijn. "Ik hoef hem niet uit te leggen dat deze twee wedstijden van groot belang zijn", zegt directeur Bijvelds veelbetekend.  








App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.