Tweede klokkenluider Daas BV doet verhaal: 'Collega werd bij de strot gepakt'

WINTELRE - "Hij schuwde niets of niemand". Volgens een tweede oud-medewerker van Daas BV uit Wintelre bedreigde de directeur van het bedrijf zijn chauffeurs als er problemen waren met de manier van werken. "Mensen waren gewoon bang voor hem".

Eerder deed er al een andere klokkenluider onherkenbaar zijn verhaal. Ook deze oud-medewerker doet nu zijn verhaal anoniem. Zes jaar werkte hij voor het bedrijf. Jaren waarin goed geld kon worden verdiend door de meeste chauffeurs, omdat het bedrijf het niet zo nauw nam met de werk- en rijtijden. Boetes werden in een zucht betaald en dan werden de chauffeurs gewoon weer de weg opgestuurd, zegt hij.

LEES OOK: Klokkenluider doet meer onthullingen over fraude transportbedrijf Wintelre: 'Uitkleden en opdoeken'

Rode diesel
De eigenaar van Daas BV wist overal geld aan te verdienen. Zo tankte hij regelmatig grote hoeveelheden goedkope rode diesel. Op die brandstof mogen alleen landbouwvoertuigen rijden. "Dat intereseerde hem helemaal niks! Ik werd een keer gepakt met 750 liter rode diesel in mijn tank. Hij kwam naar mij toe, overhandigde mij 1500 euro voor de boete en stuurde mij zo weer de weg op".

LEES OOK: Politie valt bedrijven in Wintelre en Sint-Oedenrode binnen vanwege mestfraude

Sjoemelen
Rommelen met de regels was Daas BV. niet vreemd, zegt de oud-medewerker. Niet alleen klopten de bonnen voor het mestvervoer nooit, ook moest je geregeld mest laden, ergens 'op papier' uitladen en dan weer bijladen aldus de klokkenluider. Zo vervoerde je dus veel meer dan op papier was toegestaan. "Iedereen wist ervan af. Alleen zei je er maar niks van want je wilde geen problemen".

Salaris
Of je verdiende veel geld, óf je kon er steeds achteraan bellen. Met de salarisbetaling nam het bedrijf de zaken ook niet zo serieus. Verschillende chauffeurs kwamen daar dan ook door in de problemen. En dat maakte hen dan weer vatbaar om toch maar door te werken bij Daas. Zo is er een geval bekend van een medewerker wiens schuld door het bedrijf zou worden afbetaald. Een groot deel van het salaris werd daarvoor ingehouden. Maar die schuld is nooit kleiner geworden omdat het bedrijf het geld in eigen zak zou hebben gestoken.

Bedreigingen
Volgens de oud-medewerker is het bedrijf al eerder in opspraak geraakt, maar kon de politie toen het sjoemelen met de mestgegevens niet bewijzen. Daarna ging alles gewoon op dezelfde manier verder. "Al wist iedereen dat het niet deugde, we deden het gewoon" zegt hij.
"Niemand durft iets te zeggen tegen hem of over hem. Een oud-collega werd gewoon bij zijn strot gepakt in het kantoor. Hij stikte bijna. Deze directeur schuwde niets of niemand!".
Meer over dit onderwerp:
daas bv wintelre fraude mestfraude mest mestbedrijf
Deel dit artikel: