Particuliere huurhuizen steeds duurder: 1000 euro voor 90 vierkante meter

EINDHOVEN - Je kunt beter een huis kopen dan een huis huren hoor je vaak aan de borreltafel. Dan komen de voorbeelden van appartementen met een huur van 1500 euro per maand. Het is een veelbesproken onderwerp: de huiveringwekkende huurprijzen in de vrije sector, waarbij eigen huizenbezitters opgelucht ademhalen. Uit cijfers van de huurmonitor van Pararius blijkt dat die huurprijzen in het derde kwartaal weer zijn gestegen.

Traditioneel zijn de huurprijzen in Utrecht, Noord- en Zuid-Holland het hoogst. Vroeger kwam dan Brabant, maar onze provincie is ingehaald door Groningen waar huren momenteel nog meer kost dan in Brabant. Vooral de stad Groningen investeert veel in werkgelegenheid. Dat trekt mensen en dat drijft de huurprijs op.

De gemiddelde huurprijs per vierkante meter lag in het afgelopen kwartaal op 14,11 euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 13,27 euro. In Brabant was de gemiddelde prijs 11,29. Dat bedrag is sinds een jaar alleen maar gestegen. In Brabant heb je met dat gemiddelde voor 1000 euro per maand een appartement van  zo'n negentig vierkante meter.

Woningdelen neemt grote vlucht
De huurprijzen in de vrije sector worden vooral opgedreven door mensen met een middeninkomen die geen vaste baan hebben. Ze kunnen geen huis kopen en verdienen te veel voor een sociale huurwoning.

Het toenemend aantal kenniswerkers (expats) uit het buitenland drukt in Amsterdam op de woningmarkt. Ook in Eindhoven neemt het aantal expats toe. Zij blijven meestal maar drie jaar en kopen daarom geen huis en huren liever. De Groot: "Tegenwoordig zie je ook steeds meer starters die in de stad een woning willen delen met elkaar, de zogenaamde woningdelers zoals je ze ook in Londen ziet".
Meer over dit onderwerp:
huurprijzen huizen brabant
Deel dit artikel: