Liedjesschrijvers: 'Oh Sylvana draagt niet bij aan verbroederingfeest carnaval'

EINDHOVEN - Het carnavalsnummer 'Oh Sylvana' van Rob van Daal verscheurt de natie. Veel mensen kunnen geen genoeg krijgen van het afkraken van Sylvana Simons, omdat zij zich tegen de figuur Zwarte Piet heeft uitgesproken. Maar er is ook een klacht ingediend bij het Bureau Discriminatiezaken, vanwege videoclips die sommige mensen zelf bij het nummer hebben gemaakt. Van Daal houdt vol dat zijn Sylvana níet Sylvana Simons is. Daar moeten collega-liedjesschrijvers in de provincie hartelijk om lachen.
LEES OOK: Rob van Daal geeft 'Sylvana' er van langs in carnavalskraker

'Geen carnavalslied'
Hans Tervoort is zelf schrijver van scherpe teksten. Hij maakt in Den Bosch ook oudejaarsconferences. "Ik denk dat een aanklacht tegen discriminatie niet overeind blijft. Los daarvan moet ik hard lachen als Van Daal zegt dat het niet om Sylvana Simons gaat. Dat kan natuurlijk niet".

Tervoort vindt het ook raar dat Van Daal "Oh Sylvana" presenteert als een carnavalslied. "Het is een liedje met een mening dat vlak voor Sinterklaas wordt uitgebracht. Het slaat nergens op dat een carnavalslied te noemen".

Wekt het slechtste in mensen op
Volgens Tervoort speelt Van Daal op de man. "Ik zou zelf nooit zo'n liedje maken", zegt hij. "Het heeft niet alleen niks met carnaval te maken, maar als je de reacties op internet leest zie je dat het het slechtste in mensen opwekt. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn van een carnavalslied".  

Huub van Mackelenbergh schrijft ook liedjes op het randje. Ook hij vindt het lied van Van Daal niet discriminerend. Hij vindt het een prima liedje, maar geen carnavalslied. "Ik vind het wel kinderachtig van Van Daal dat hij geen open kaart speelt en alsmaar zegt dat het niet over Sylvana Simons gaat."

LEES OOK: Gemeenteraadslid dient klacht in over carnavalsnummer ‘Oh Sylvana’

Huub van Mackelenbergh vindt de hele Zwarte Pieten-discussie vervelend en lastig. "Ik snap dat mensen verdrietig worden van de figuur Zwarte Piet, maar ook dat mensen vinden dat hun cultuur wordt afgepakt. Het is moeilijk. Maar als je in zo'n discussie je nek uitsteekt zoals Sylvana doet kun je verwachten dat je onder vuur komt te liggen."

Carnaval is feest van verbroedering
Van Mackelenbergh heeft nog een argument waarom hij zo'n liedje nooit zelf zou schrijven en hij het geen carnavalsnummer vindt. "Carnaval is een feest van verbroedering. Dit liedje draagt daar helemaal niet aan bij. Carnaval is een gelegenheid om jezelf op de hak te nemen. Je mag ook best anderen de maat nemen, maar ik zou nooit zo rechtstreeks een tik uitdelen. Humor ten koste van anderen is nooit goed."