Het recept voor een heerlijke jus de veau

EINDHOVEN - Culinair entertainer Peter Kesseler uit Roosendaal geeft je iedere vrijdag een heerlijk recept waarmee je in het weekend aan de slag kunt gaan. Het kan een hoofdgerecht zijn, een dessert of een tussengerecht. Dit keer geeft Peter met het oog op kerst tips voor soepen en sauzen.

Sinterklaas is nog in het land, maar toch kom je op veel plekken al kerstversieringen bezig. Er wordt al in kookboeken gebladerd om lekkere recepten uit te zoeken voor kerst. Mensen denken vaak aan de aankleding, halen goede stukken vlees en mooie vis, maar vaak denken ze pas op het laatste moment aan soepen en sauzen. Dan worden er soms poedertjes enzovoorts bijgehaald.

Maak nu komend weekeinde eens een heerlijke fond of soep en vries het in. Dat scheelt zoveel stress rond de kerstperiode. Het maken van een goede jus de veau bijvoorbeeld is niet moeilijk. Het kost alleen tijd.

Benodigdheden
- 500 gram kalfsbotten
- 500 gram kalfsbroeipoten gezaagd
- ½ fles rode wijn
- 400 gram bouquet wortel, ui en bleekselderij
- 2 kilo (soep)tomaten
- knoflook (één bol doorgesneden)
- 2 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- peterselie stelen
- 4 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- theelepel witte peperkorrels
- 50 gram tomatenpuree (blikje)

Ga naar de slager en bestel daar botten. Laat de slager de botten alvast in stukken zagen. Pak vervolgens een braadslee en doe daar de botten in. Zet de braadslee in een oven die je hebt voorverwarmd op 190 / 200 graden en laat ze een uur erin staan tot ze bruin zijn.

Een dag op laag vuur opzetten
Doe dan de tomatenpuree, het bouquet van wortel, ui en bleekselderij en de kruiden erbij. Je doet de ui erbij en je kunt er eventueel een klein beetje bloem aan toevoegen, dan wordt het vet een beetje opgenomen. Dit gaat in een grote pan en voeg dan de knoflook en de wijn toe.

Je laat het rustig koken, vervolgens doe je de soeptomaten en broeipoten erbij en je voegt arme fond toe zodat alles onder staat. Je laat het opkoken, dan haal je het schuim eraf en daarna laat je het een dag op staan. De dag erna zeef je het, je kookt het nog een keer in tot er ongeveer twee liter over blijft.

Heerlijke saus met weinig zout
Wat over blijft is een heerlijke saus die vol smaak zit en waar weinig zout in zit. Je voegt er namelijk ook geen zout aan toe. Je kunt hierna de botten weer onder water zetten en opkoken, zo’n 2 uur, dat kun je dan weer gebruiken voor een volgende jus.
Meer over dit onderwerp:
peter kesseler culinair eten
Deel dit artikel: