Dood van Marc de Bonte raakt moeder Henry Pfaff diep in het hart: 'Ik weet wat de ouders doormaken’

EINDHOVEN/OIRSCHOT - De langdurige vermissing van Marc de Bonte (26) heeft diepe indruk gemaakt op Pascal Saasen. Als moeder van de nog altijd vermiste Henry Pfaff (27) weet zij als geen ander in welke nachtmerrie de ouders van Marc al wekenlang leven. “Vreselijk wat ze moeten doorstaan, maar goed dat ze nu duidelijkheid hebben. Wij als nabestaanden hebben nu meer hoop gekregen dat ook wij ooit dat verlossende telefoontje krijgen”, vertelt de 46-jarige moeder van de spoorloos verdwenen Eindhovenaar.
Het went nooit. Iedere keer als Pascal op internet lees dat er ‘iets’ is gevonden in het water in een willekeurige plaats in Zuidoost-Brabant, stopt haar hart met kloppen. “Is het Henry? Komt er een einde aan die onzekerheid? Kunnen we zijn dood een plekje geven en eindelijk beginnen met rouwen?”

'Je hoopt bijna dat hij gevonden wordt'
Tegen het einde van de middag krijgt Pascal een bericht op haar telefoon. “Ze hebben iemand gevonden”, leest ze op WhatsApp. Nagelbijtend en vol stress scant ze alle nieuwssites die ze kent. “Als ik heel eerlijk ben, denk ik niet meer dat mijn zoon nog leeft”, biecht ze op. “Je hoopt dus bijna dat hij gevonden wordt. Dat hij het is die in het kanaal ligt.”

Zodra duidelijk wordt dat het waarschijnlijk om Marc de Bonte gaat, kan Pascal alleen maar aan zijn ouders denken. “Toen ze zijn auto hadden gevonden, wist ik meteen dat ze hem niet meer levend zouden aantreffen. Ik snap heel goed dat zijn familieleden en vrienden alles op alles hebben gezet om hem terug te vinden. De gedachte dat je geliefde nog leeft en je hulp nodig heeft, geeft hoop.”

ZIE OOK: Henry Pfaff opnieuw niet gevonden: ‘Het is alsof hij niet heeft bestaan’

'Het duurt al zó lang'
De hoop dat Henry in levende lijve binnen komt wandelen, heeft Pascal eigenlijk al opgegeven. “Ik geef daarmee mijn zoon niet op, maar ik moet ook realistisch zijn: het duurt allemaal al zó lang. Ieder spoor van Henry ontbreekt. Niet alleen de politie, maar ook wij weten gewoon niet meer waar we moeten zoeken. We hebben nog niet eens een schoenveter, zo erg loopt het spoor dood. Het lijkt wel alsof hij niet gevonden mág worden. Alsof iemand daar boven de touwtjes in handen heeft.”

Als geen ander begrijpt Pascal in welke nachtmerrie de ouders van Marc de Bonte leven. “Niets is erger dan je zoon kwijtraken en niet weten waar hij is. Of hij wel of niet in leven is. Je wordt er helemaal gek van in je hoofd. Daarom ben ik blij voor ze dat ze nu rust krijgen, ook al is het natuurlijk verschrikkelijk wat er is gebeurd. Het is goed dat de politie vanaf dag één zo intensief zocht. Hadden ze dat ook maar voor Henry gedaan…”

ZIE OOK: Familie vermiste Henry Pfaff doet ultieme oproep aan dader: 'Geef ons een aanwijzing'

'Ik hoor helemaal niets meer'
Daarmee verwijst Pascal naar de fouten die voorafgaand aan de zoektocht zijn gemaakt. Zo kregen de nabestaanden van de politie te horen dat Henry vast zou zitten in Grave toen ze hem als vermist opgaven. Pas dagen later kreeg de familie te horen dat de Eindhovenaar daar helemaal niet zat. Toen is pas het onderzoek naar de verdwijning opgestart. “En nu is het verdacht stil. Ik hoor helemaal niets meer. Niet eens een telefoontje om te vragen hoe het nu met mij gaat. Niets.”

Tot op de dag van vandaag begrijpt Pascal niets van de verdwijning van haar zoon. “Het is heel vreemd als je kind de deur uit gaat, tegen je zegt 'Mama, ik zie jou straks' en dan niet meer terugkomt.” Zijn jas en zijn telefoon liet Henry achter. "Het is een groot raadsel, want Henry verdwijnt niet vrijwillig.”