Troeteleik A58 bij Ulvenhout wordt omgehakt

ULVENHOUT - De beroemde zomereik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout wordt omgehakt. De boom verdwijnt in 2020. Dat heeft Rijkswaterstaat maandag bekendgemaakt. Uit onderzoek dat Rijkswaterstaat heeft laten uitvoeren vanwege de toekomstige verbreding van de snelweg, blijkt dat het omleggen van de weg of het bouwen van een nieuw viaduct te duur is.

Vorig jaar werd de ruim 140 jaar oude eik boven en onder de grond onderzocht op conditie, stabiliteit en breukgevoeligheid. Uit dat onderzoek bleek al dat de eik het uitgraven en verplaatsen niet zou overleven.Verbreding snelweg
De A58 moet verbreed worden vanwege files. Dat kan alleen door de middenberm te gebruiken, want de snelweg kan niet onder een vlakbij gelegen viaduct door.


Het bouwen van een nieuw viaduct met extra ruimte kost meer dan 3,5 miljoen euro en gaat ten koste van het budget dat ook nodig is voor de verbreding van de snelweg bij Oirschot en Best.

ZIE OOK: 'Mensen, het is één boom...', toekomst troeteleik A58 houdt gemoederen bezig


Landgoed Anneville
De zomereik is een begrip in de omgeving. De boom maakte ooit onderdeel uit van een laan in het landgoed Anneville. Die laan werd doorkruist bij de aanleg van de A58 in de jaren tachtig.

Enkele eiken werden gekapt, maar de weg werd zo aangelegd dat in de middenberm een van de eiken kon blijven staan. Het landgoed Anneville is van historische betekenis. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog nam, Koningin Wilhelmina er haar intrek. Op landgoed Annevile hoorde zij van de definitieve capitulatie van de Duitsers.


Beschermde status
De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat de boom een beschermde provinciale status krijgt. "De zomereik is een visitekaartje van Brabant. De provincie Brabant ontvangt jaarlijks ruim 185 miljoen aan wegenbelasting en dan mag je verwachten dat we één monumentale boom wel kunnen redden."

De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebestuur.
Meer over dit onderwerp:
bomen eiken troeteleik a58 ulvenhout rijkswaterstaat
Deel dit artikel: